Egészségi állapotfelmérő teszt

10 egyszerű önvizsgálat, ami alapján megtudhatjuk egészségi állapotunkat

Gyakran azt gondoljuk, ahhoz, hogy, ha teljes képet akarunk kapni testünk egészségi állapotáról, ahhoz feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk. Azonban sok vizsgálatot otthon is elvégezhetünk, melyek nem kerülnek semmiféle fáradságba, nem fájdalmasak, de mégis szinte teljes képet adnak arról, hogy mennyire vagyunk fittek.

Egészségi állapotfelmérő teszt

Forrás: pexels.com; Fotó: Moose Photos; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pexels; Licenc link: https://www.pexels.com/hu-hu/license/; Link: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/divat-szemely-no-modell-1036623/

A derék kerülete

A derekunkon lerakódott zsír mennyisége sok esetben jelezheti, hogy valami nincs rendben. Azért is fontos ezt a területet karban tartanunk, mert rengeteg létfontosságú szerv helyezkedik el deréktájt, s ezeknek rendkívül fontos a megfelelő védelem. Ha hagyjuk, hogy elzsírosodjon ez a terület, vagy nem teszünk ellene időben, bizony emésztőrendszerünk bánhatja.

Vegyünk egy mérőszalagot, majd mérjük meg a derekunk kerületét körülbelül a köldök magasságában. Ha 81 cm-nél kisebb értéket kaptunk az eredmény jó, ha 81-89 cm-ig kaptunk valamilyen értéket, az eredmény közepes és, ha 89 cm feletti derekunk kerülete, az azt jelenti, van még mit javítani ezen a területen.

A legtöbb, amit tehetünk a deréktáji elhízás ellen, ha rendszeresen, legalább heti háromszor egy óra kardio edzést végzünk, minden nap eszünk valamilyen zöldséget és gyümölcsöt, étrendünkbe becsempészünk minél több halat, valamint rostokban gazdag gabonaféléket.

Nyugalmi szívfrekvencia

A középső és mutató ujjunkkal könnyedén kitapinthatjuk a csuklónk belső részén a pulzusunkat. Ébredés után, mielőtt kikelnénk az ágyból, mérjük meg a pulzusszámunkat. Elég 10 másodpercig számolnunk, majd a kapott értéket megszorozni 60-nal, hogy megkapjuk a percenkénti szívdobbanások számát (BPM - beat per minute).

Ez az érték akkor jó, ha minél alacsonyabb. A normál állapot az, ha 60-80 közötti számot kapunk, 80 felett már nem árt egy szakorvos véleményét is kikérni. 60 alatti érték a nyugodtabb habitusú emberekre jellemző, viszont némely esetben utalhat kiszáradásra is, így nem árt alacsony számok esetén növelni a bevitt víz mennyiségét, amennyiben ténylegesen olyan nyugodt a természetünk, amilyennek szívünk mutatja.

A kardio edzés itt is célravezető lehet, illetve, ha minél több mézet eszünk, hiszen ez az egyetlen anyag, ami segíti az szívizmok működését.

Szívritmus helyreállásának gyorsasága

Minél gyorsabban áll vissza szívünk egy fokozottabb működésről az alap állapotába, annál egészségesebb is. Ha egy edzés után nem csökken legalább 12 ütés/perccel a szívritmusunk, akkor magas a kockázata a szívbetegségek kialakulásának. Lépcsőzzünk három percen keresztül, majd tartsunk 30-40 másodperc szünetes és mérjük meg pulzusszámunkat. Sokban függ az eredmény az életkorunktól is, hiszen idősebb korban természetes, ha nagyobb számot kapunk, de az a legjobb, ha az eredmény 100 alatt van. 100 feletti érték esetén erőnlétjavító edzés segíthet a normál értékek visszaállításában.

Fülcimpagyűrődés

Kevesen gondolnánk, hogy a fülcimpánkon lévő gyűrődések kapcsolatban állhatnak a koszorúér-betegségekkel, a magas koleszterinszinttel, és a cukorbetegséggel is. Ezt ne úgy képzeljük el, hogy az egyik a másik okozója, inkább, hogy azonos hatás, például az egészségtelen életmód okozza mindkettőt. Vagyis, ha fülcimpánkon összevissza gyűrődések vannak, az jele lehet a szívkoszorúér betegségének. Ha horizontális vonal szeli ketté az utalhat magas vérnyomásra. Vékony és kissé kávészínű cimpa pedig a cukorbetegséget jelezheti.

Megijednünk semmiképp nem kell, de egy rutin vizsgálat sohasem árthat. Legjobb, amit tehetünk, hogy figyelünk a vérnyomásra, koleszterinszintre, rendszeresen mozgunk, egészségesen étkezünk és kerüljük a stresszt.

Egészséges ízületek

Az ízületi megbetegedések, gyulladások, nagyon gyakran fordulnak elő. Sok esetben krónikussá vált fájdalom kíséri az ízületi panaszokat, melyek ez által megkeseríthetik az ember mindennapjait. Bár valós vizsgálat csak röntgennel lehetséges, de ízületi panaszokra utaló jel lehet, ha mutatóujjunk rövidebb, mint a gyűrűsujjunk. Nem kell ízületi bántalmaktól tartanunk, ha a hüvelykujjunk egyenlő hosszú, vagy kisebb, mint a kisujjunk.

Ízületeink egészségének megőrzésében és a betegségek kialakulásának megelőzésében segítenek a kímélő sportok, mint az úszás, vagy a joga. A minél sokoldalúbb étrend is nagyban befolyásolja ízületeink állapotát, hiszen számos vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a megfelelő működéshez.

Alvásdiagnosztika

A kiegyensúlyozott élet egyik fő alappillére a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Az alváshiány akár elhízáshoz, keringési zavarokhoz is vezethet, ezért fontos, hogy szervezetünket ne tegyük ki hosszú távú kialvatlanságnak.

Ébren tudjuk ellenőrizni a legjobban, hogy milyen állapotban vagyunk alvási szokásainkat illetően.

A nap több pontján is figyeljük meg magunkon, hogy a következő hat állításból melyik igaz ránk.

- Aktívnak, ébernek, élettel telinek érzem magam.

- Jól érzem magam, de nem ez a csúcsteljesítményem, jól tudok koncentrálni.

- Bár ébren vagyok, de a közérzetem rendkívül nyugodt, érzékeny, egyfajta relaxált állapot.

- Elvesztem az érdeklődésem, ködös a tekintetem, bágyadt vagyok.

- Álmos vagyok, harcolok az alvás ellen, szédülök.

- Elalszom és álmodok is közben.

Ha ezen állítások több mint fele általában jellemző ránk, lehetséges, hogy nincs minden rendben az alvási ciklusunkkal. Fontos, hogy meglegyen a napi 7-8 óra alvás mindenképpen éjszaka, mert ez az ember természetes bioritmusa. Koffein tartalmú italokat délután 2 után már ne igyunk ezzel is segítve, hogy este el tudjunk aludni.

Gyors gondolkodás

Memóriánk frissességét könnyen tesztelhetjük egy kis játékkal. Válasszunk valamilyen 3 betűs szót: víz, kéz, réz, lát, majd 60 másodperc alatt írjunk le minél több olyan szót, ami a kiválasztott 3 betűs szóval kezdődik, például: látszerész, látvány, látens, látnivaló, látomás… Amennyiben kevesebb, mint 3 ilyen szó jut eszünkbe, nem árt javítani agyunk teljesítményén memóriajavító játékokkal, feladatokkal. 3-9 megoldás esetén nincs mit szégyellnünk, de az igazán jó érték az, ha több mint 10 szót is le tudunk írni.

Szellemi képességek

A figyelem, koncentráció, és az agy élességének, frissességének mérését is könnyedén elvégezhetjük. Írjuk le az ABC betűit egy lapra össze-vissza, majd ugyancsak szétszórva ugyanarra a lapra annyi számot ahány betűt használtunk. Ezután mérjük meg mennyi idő alatt tudjuk összekötni a megfelelő betűket a megfelelő számokkal (A-1; B-2; C-3;...). Ha a megoldással 120 másodpercen túl végeztünk, az azt jelenti agyunk fáradt, képességei csökkentebbek, ami nem feltétlenül jelent egészséges működést. 75-120 másodperces eredmény közepesnek, míg 75 másodperc jónak számít.

Agyunk karbantartására számos lehetőség van, így növelhetjük sebességét, kapacitását még idős korban is. Ezt is tekintsük úgy, mint egy edzést, s csináljuk rendszeresen, akár naponta, 30-40 percig is. Ilyen játékok lehetnek a memóriajátékok, vagy a hétköznapi életben a telefonszámok megjegyzése.

A nyomás kezelése

A stressz olyan a test számára, mint egy folyamatosan fennálló fenyegetés, ami olyan fokozott állapotban tartja hosszú időn át, ami szinte teljesen lemeríti energiáit. Nem tudnak a sejtek rendesen összpontosítani a feladatukra, mert a veszélyhelyzetre akarnak reagálni, így számos szervi baj kialakulhat a stressz következtében.

A következő kérdésekre válaszolva megtudhatjuk, kell-e tartanunk a minket fenyegető stressztől és annak hatásaitól.

Igennel, vagy nemmel válaszoljunk.

Rendszeresen nehezen alszik el?

Az utóbbi időben kritikusabb saját magával és másokkal szemben?

A közelmúltban kialakultak bőrproblémái, bőrszárazság, viszketés, ekcéma, s a szeme alatt megjelentek sötét karikák?

Kevésbé tetszik magának, kövérebbnek érzi magát, mint amilyen általában lenni szokott?

Megváltozott a haja textúrája és jobban elkezdett hullani?

2, vagy több igen válasz esetén sürgősen változtassunk életvitelünkön és lehetőség szerint szüntessük meg a stressz forrását.

A felgyülemlett stresszes energiákat a legkönnyebben a sport segítségével adhatjuk le. Ugráljunk 5-10 percig, vagy végezzünk el 10-20 fekvőtámaszt, vagy bármilyen erősítő gyakorlatot.

Cukorbetegség teszt

A menstruációval és szüléssel kapcsolatos állításokat férfi olvasóink természetesen hagyják figyelmen kívül.

Minden Önre jellemző állítás 1 pontot ér:

Kora 40-45 év.

Volt már terhességi cukorbeteg.

Van a családjában cukorbeteg.

Magas a vérnyomása.

Szabálytalan a menstruációs ciklusa.

Volt már több mint 4,5 kg-mal született babája.

3-5 napot edz egy héten.

A BMI (BMI értéke = testsúly (kg)/ magasság (méter)2) száma 25-29,9 közé esik.

A következő állítások 2 pontot érnek:

45-évesnél idősebb.

BMI száma magasabb, mint 30.

Kevesebb, mint 3 napot tölt testedzéssel egy héten.

Ha pontjai száma 5-nél kevesebb, valószínűleg nem cukorbeteg, de ha több, akkor érdemes elvégeztetni egy rutin vizsgálatot.

A teljes teszt végső kiértékelése:

Minden rossz eredmény 3 pontot, a közepes érték 2 pont és a jó eredmény 1 pontot ér.

Rossz eredmény db x1=
Közepes eredmény db x2=
Jó eredmény db x3=
Összpontszám =

25-30

Minden rendben, csak így tovább.

19-24

Látszólag nincsen semmi probléma, de érdemes a tesztet egy hónap múlva újra elvégezni. Addig is javallott a fent ajánlott, a problémás területekre vonatkozó javító, karbantartó feladatokat rendszeresen elvégezni.

11-18

Van min javítani, de sohasem késő. Első lépésként keresse fel orvosát, hogy szakember segítségével kezdhesse el az életmód-változtatást.

Figyelem! A teszt semmilyen nemű orvosi vizsgálatot nem helyettesít, nem zár ki teljes bizonyossággal semmilyen betegséget, s így eredménye sem 100%-os!

2013. december