Édes karácsonyfák, melyek nem csak szépek, de finomak is

A karácsonyfákon megszokott díszek a világító égősorok és a színes, elegáns gömbök is. Emellett akadnak bőségesen olyan karácsonyfadíszek, amelyeket meg is lehet enni - kezdve a nálunk rendkívül népszerű szaloncukorral. Nézzük, melyek azok díszek, amik a gyerekek mellett gyakran a felnőtteket is arra csábítják, hogy idő előtt "leszedjék" a karácsonyfát.

Mézeskalács házikó karácsonyfán

Forrás: pixabay.com; Fotó: Pexels; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/celebration-christmas-2179311/

Szaloncukor

A karácsonyfát díszítő édességek közül a szaloncukor viszi a pálmát, legalábbis Magyarországon. Ami azt illeti, a társaihoz képest előnye, hogy a csomag sokáig megőrzi a szaloncukrot, amely benne rejlik, emellett a színes és dekoratív papír a szennyeződéstől is védi az édességet.

hirdetés

A szaloncukor eredetét Franciaországban kereshetjük, ahol a 14. században jelentek meg a fondant-cukrok, Magyarországon a bevándorló cukrászmesterek hatására terjedt el az édesség a 19. században. Ma már az interneten is számtalan recept kering a házi szaloncukrok elkészítéséről is, de többek között olyan jelentős édesipari vállalatok is készítenek szaloncukrot, mint például a Milka.

Mézeskalács

A mézeskalács egy másik karácsonyi "klasszikus", amelyből számtalan karácsonyi dekoráció készülhet, így például házikók vagy más, a karácsonyi asztalra szánt "díszek" is.

Mézeskalács szív karácsonyfán

Forrás: pixabay.com; Fotó: Alicja; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/gingerbread-christmas-tree-3027956/

Emellett azonban akár a fára is akaszthatóak az angyalkákat, szarvasokat és más, karácsonyi motívumokat ábrázoló sütemények, amelyek akár színes mázzal is díszíthetőek.

Emellett csodálatos illat árad a mézeskalács-sütés közepette a konyhából!

Cukorpálca

A cukorpálcák főleg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában népszerűek, viszont gyakran már nem is "igazi" cukrok kerülnek a fákra, hanem különböző anyagokból (például műanyagból, papírból, fából, textilből vagy valamilyen süteményből) készült, csíkosra festett másolatok. A cukorpálcákat hagyományosan piros csíkokkal gyártották, borsmenta ízesítéssel, viszont ma már számtalan színben és ízben kaphatóak.

hirdetés

A cukorpálca története igen érdekes, mivel a hagyomány szerint az 1670-es években egy kölni pap egyszer igazán megelégelte, hogy állandóan zajonganak a gyerekek az istentiszteleten, így egy helyi cukrászt arra kért, hogy készítsen cukorpálcát a zajongó fiataloknak, amivel a gyerekek elfoglalhatják magukat.

És így került a képbe a karácsonyi párhuzam is, hiszen valamivel magyarázni kellett, hogy az istentiszteleten cukrokat osztogatnak, ezért a pap azt kérte a cukrászmestertől, hogy a pálca végén legyen egy kis ív is, hogy a cukorka a Jézust meglátogató pásztorok botjára emlékeztesse a gyerekeket. A cukorpálcák azért voltak fehérek, hogy ezzel Jézus bűntelen életére emlékeztessék a gyerekeket.

hirdetés

Hogy a legenda igaz-e, az persze kérdéses, hiszen először 1987-ben említették a keresztény "párhuzammal" együtt a cukorkát, és a karácsonyfákra csak 1882 óta kerültek ezek a látványos édességek.

Azért manapság akad más is a három klasszikus karácsonyfa-díszítő édességen kívül: patogatott kukoricából, gumicukrokból, fagyis tölcsérekből és M&M-s cukrokból készült díszekből sincs hiány. Most következzen néhány hasonló, érdekes, ehető karácsonyfa-dekoráció!

Cukorpálca karácsonyfán

Forrás: pexels.com; Fotó: fotografierende; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Legal Simplicity; Licenc link: https://www.pexels.com/photo-license/; Link: https://www.pexels.com/photo/photo-of-person-holding-heart-shaped-candy-cane-1721097/

Cukorpálcából nem csak hagyományos kampó alakot, de szinte bármilyen, akár 3D-s alakzatot is hajtogathatunk.

Pattogatott kukorica karácsonyfán

Forrás: pixabay.com; Fotó: Jill Wellington; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/popcorn-stringing-popcorn-christmas-1906523/

Bár a pattogatott kukorica nem kifejezetten tartozik az édességek közé, mégis, napjainkra már akadnak édes változatai is, melyekből kifejezetten látványos, ehető karácsonyfa-díszeket készíthetünk.

Festett dió karácsonyfán

Forrás: pixabay.com; Fotó: PublicDomainPictures; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/christmas-xmas-tree-needles-green-1767/

A csonthéjasok közül is válogathatunk nassolnivaló karácsonyfa-dísznek valót, például ételfestékkel megszínezve őket, aztán ezeket később feltörve, jókat és egészségeseket falatozhatunk az ünnepek alatt.

Habcsók karácsonyfán

Forrás: pixabay.com; Fotó: photoAC / AC works Co., Ltd.; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/meringue-candy-suites-cookies-2613997/

A habcsókot nem kell senkinek sem bemutatni, felfűzve mutatós, ehető karácsonyfadísznek egyszerű és kiváló választás.

Habcsók karácsonyfán

Forrás: pxhere.com; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: CC0 Public Domain; Licenc link: https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/; Link: https://pxhere.com/en/photo/1146598

A különféle kandírozott gyümölcsök, úgy mint a narancs, vagy a mangó is egészséges és látványos karácsonyfadísz lehet.

D. Anita

2019. december