Earthship - Az új idők Noé bárkái

Az Earthship, azaz a földhajó technológiával készült házak, olyan, jórészt újrahasznosított és természetes anyagokból megkonstruált épületek, melyek amellett, hogy teljesen önfenntartóak, már akár 1,5 millió Forintból kihozhatóak, ráadásul nem csak, hogy rendkívül komfortosak, még számlákat sem kell fizetni a benne lakóknak soha többé!

Earthship, földhajó ház

Earthship, földhajó ház

hirdetés

Az első Earthship-et egy amerikai építész, Mike Reynolds (aki egyben a technológia feltalálója és kidolgozója is) építette 1972-ben, Új-Mexikóban.

Már itt az elején érdemes megemlíteni, hogy ez a passzív ház a mai napig tökéletesen üzemel anélkül, hogy megépítése óta különösebb felújításra szorult volna!

hirdetés

Azóta, az elmúlt több mint 40 év alatt számos helyen épültek földhajó házak a világon, természetesen, a különféle éghajlatú vidékekhez igazítva, többek között Angliában, Skóciában, Hollandiában és Spanyolországban is.

Pázmándi Mesefalu építése - 2012

Pázmándi Mesefalu építése - 2012

Az első magyar Earthship projekt a Pázmándi Mesefaluban indult 2012 tavaszán, melynek során egy óvodát készültek e technológiával kialakítani.

Earthship, földhajó ház

Earthship

Az Earthship házak alapvetően hulladékokból és természetes anyagokból épülnek. A teherhordó falak használt gumiabroncsok földdel való megtömésével (döngöléssel), míg a belső térelválasztók konzervdobozok, PET palackok beépítésével készülnek.

Earthship, földhajó ház belülről

Earthship belülről

Mivel a ház építése egy-két kivételtől eltekintve nem igényel erősebb kötöttségeket, így az alakja, falainak vonalai és más elemei szinte szabadon alakíthatóak.

Earthship, földhajó ház működése

Earthship, földhajó ház működése

Az épület megépülte után, amellett, hogy teljes mértékben képes kiszolgálni a mai életminőséget, azaz a folyamatos áram, víz és fűtés/hűtés (tehát klimatizálás) biztosítását, mindezt a közszolgáltatások bevezetése, azaz számlák nélkül, teljesen önellátóan képes megtenni!

Earthship, földhajó ház belső kertje

Earthship belső kertje

Mivel az ilyen házak építésébe bele tartozik a külső és belső kert megkonstruálása is, akvapóniával és egyéb alternatív megoldásokkal kiegészítve ténylegesen önellátóvá válhat az ember, végleg elszakadva a mindenkori gazdasági helyzet társadalmi függéseitől.

Az Earthship áramellátása

Az Earthship az áramot a tetőzetén és a közelében elhelyezett napelemek, napkollektorok és kis szélerőművek által nyeri, melyet aztán akkumulátorok tárolnak, majd az ekkor még egyenáram a transzformátoron áthaladva (ez váltóárammá alakítja) jut el a konnektorokig. Ez a módszer annyira hatékony, hogy ugyanúgy üzemeltethetik a lakók gépeiket (hűtő, számítógép, mosógép, TV, hajszárító, stb.), mint ahogyan az országos hálózatra csatlakoztatott lakóépületek.

Vízellátás

A földhajó ház talán legkifinomultabb eleme a vízellátó rendszer, mely egyedülálló módon, háromszorosan hasznosítja a vizet. A víz a tetőre hulló eső, illetőleg hó formájában kerül begyűjtésre, majd először egy szűrőn áthaladva a ciszternába kerül. A ciszternában tárolt vizet egy organikus szűrő mineralizálja, illetőleg teszi tisztává és ihatóvá, tehát ezt követően tökéletesen felhasználható főzésre, ivásra, fürdéshez, mosáshoz, takarításhoz és természetesen minden máshoz, amihez tiszta víz szükségeltetik.

A már felhasznált, emberi fogyasztásra alkalmatlan víz, az úgynevezett szürkevíz, egy újabb tisztítást követően, melynek során, több lépcsőben, kémiai, biológiai és fizikai öntisztulási és szűrési folyamatok játszódnak le, újra felhasználásra kerül, például a WC öblítésére, majd egy szennyvíztároló betontartályba folyik. Itt, a harmadik fázis során a napfényé a főszerep, mely számos öntisztuló, természetes mechanizmust indítva teszi ártalmatlanná a vizet, ami aztán a kert és a házban lévő növények öntözése során kerül végfelhasználásra, s így vissza a természet körforgásába.

Az Earthship fűtése, klímája

A földhajó házak fűtése és hűtése jórészt passzív módon történik. Egyrészt az épület külső kialakítása optimalizálja a ház hőháztartását az által, hogy az északi oldala földbe van süllyesztve, vagy földtakarással bír, míg a déli falak szinte teljesen üvegezettek és merőlegesek, így a téli nap sugarai szinte egyenes úton juthatnak az ablakokon keresztül az épületbe, melegítve azt, míg a nyári nap beesési szöge nagy, nem növelve jelentősen a belső hőmérsékletet. Mindezen kívül az Earthship falai, kialakításuknak köszönhetően, rendkívül jó hőtároló kapacitással rendelkeznek, így a nappal bennük megszoruló hőt az éjjeli hűvösebb időszakban a beltérbe sugározzák, míg reggelre lehűlnek, így hűtik a belső teret a melegebb nappali órákban. A melegebb vidékeken épült Earthship-eknek mindez elegendő is, azonban a hűvösebb klímával bíró vidékeken, mint például nálunk, ahol négy évszak váltakozik, télen kiegészítő megoldásokat igényelnek fűtés szempontjából, melyet geotermikus vagy levegő-víz kazánokkal, esetleg pellet tüzelésű kazánnal oldanak meg.

Aggodalmak az Earthship házakkal kapcsolatban

Bár a földhajó házak sokakat meggyőztek kényelmükkel és környezetbarát megoldásaikkal, mégis vannak, akik kétkedve fogadják a fejlesztést, például arra hivatkozva, hogy az építésnél használt gumiabroncsokból káros anyagok szivárognak, így veszélyes hulladéknak minősülnek (hazánkban is így van ez), azonban az Earthship-ek esetében már kimutatásra került, hogy így beépítve ártalmatlanok az autógumik. Az is megfontolandó ugyanakkor, hogy a lassan lebomló használt autógumiktól Magyarországon is, gyakran égetéssel szabadulnak meg, ezzel tömegesen felszabadítva és a légkörbe juttatva a bennük rejlő környezetkárosító anyagokat, ami nyilvánvalóan sokkal szennyezőbb megoldás a beépítésnél. Ha ehhez még hozzávesszük azt a tényt is, hogy csak náluk évente 40-50 ezer tonna abroncs hulladék keletkezik, valamint további 80 ezer tonna várakozik megsemmisítésre, indokolt és kézenfekvő felhasználási mód lenne az Earthship házak tömeges elterjedése. Az is megjegyzendő a káros anyagokra visszatérve, hogy az Európai Unió szabványainak megfelelően kialakított, biztonságosnak vélt "gyermekbarát játszóterek" talapzata szintén használt, darált autó-gumiabroncsokból készül, tehát, ha azokból az emberi szervezetre veszélyes anyagok párolognak folyamatosan, akkor el kéne gondolkodni rajta, hogy gyermekeinket valóban biztonságban tudhatjuk-e a játszótereinken, avagy sem!

hirdetés

A földhajó házaknak tehát nagyon sok előnye van, hiszen amellett, hogy rengeteg hulladék újrahasznosítható általuk, tartósak, teljesen önellátóak, környezetbarát és költséghatékony módon üzemeltethetőek és minimális az ökológiai lábnyomuk, ráadásul, a jól megszokott hétköznapjaink egyetlen komfortos mozzanatáról sem kényszerülünk lemondani, ha ilyen technológiával készült házat választunk.

Arról nem is szólva, hogy a konstrukció teljes egészében hozzáférhető, tehát bárki utána járhat, hogyan lehet ilyen házat építeni, s, akár saját kezűleg (vagy kalákában) is megteheti, annyira egyszerű, hacsak abban a hatósági engedélyek meg nem akadályozzák, mint ahogy hazánkban is így van ez jelenleg, ugyanis passzív házat csak az a cég építhet Magyarországon, aki ilyen irányú, "speciális" engedélyekkel rendelkezik, magánszemély elvileg sajnos nem, ráadásul, mint már említésre került, a használt gumiabroncs is veszélyes hulladéknak minősül.

Earthship, földhajó ház tervrajza

Earthship tervrajza

Mindazonáltal érdemes kezdeményezni és próbálkozásokat tenni (akár település szinten is) a dolgok környezetbarát (és nem utolsó sorban költséghatékony) irányba való elmozdítására, hisz a környezettel való mindinkább harmonikus együttélés minden bizonnyal a jövő záloga, s aki igazán akar, az előbb utóbb célt ér!

2014. augusztus