DKV Közlekedéstörténeti Emlékszoba

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. számára fontos a történelmi hagyományok ápolása, a ma még fellelhető, közösségi közlekedéssel kapcsolatos tárgyak, eszközök gyűjtése, állaguk megőrzése az utókor számára.

DKV Közlekedéstörténeti Emlékszoba

DKV Közlekedéstörténeti Emlékszoba

Az ország negyedik legrégebbi, legnagyobb múlttal rendelkező közlekedési társasága, a DKV az országban elsőként valósította meg azt, hogy a közlekedéstörténethez tartozó eszközöket, ereklyéket hozzáférhetővé kell tenni az érdeklődők számára.

A Társaság erkölcsileg és anyagilag is támogatta azt a dolgozói kezdeményezést, hogy az egyre ritkábban megtalálható történeti tárgyakat, eszközöket egy emlékszobában helyezze el, gyakorlatilag állandó kiállítás formájában lehetővé téve, hogy bárki, aki kedvet érez, az megismerkedhessen a DKV történelmével, ami Debrecen történelmének egy részét is képezi.

A DKV Közlekedéstörténeti Emlékszoba kialakításának gondolata először az ezredforduló tájékán fogalmazódott meg, majd jó pár év múlva, a régi logisztikai épületben, egy szobában kaptak helyet az egyre bővülő emléktárgyak, régi használati eszközök.

DKV Közlekedéstörténeti Emlékszoba

DKV Közlekedéstörténeti Emlékszoba

Az emlékszobában jelenleg közel ezer tárgy található, az egyszerű vonaljegytől kezdve a korhű egyenruháig. A legrégebbi tárgy az 1906-os kiadású "Utasítás a Debreczeni helyi vasút vonalán teljesítendő végrehajtó szolgálat tárgyában." című kisméretű füzet.

A tárgyakat közel 50 elhivatott, az értékek megőrzését fontosnak tartó munkatárs, régi és mai dkv-s kolléga díjmentesen bocsájtotta a gyűjtemény rendelkezésére.

A DKV Közlekedéstörténeti Emlékszoba előzetes bejelentkezés alapján napközben bármikor látogatható, akár még hétvégén is, míg a tervek szerint szeptembertől állandó időpontban, reggel 9.00 órától délután 13.00-ig fogadja majd a látogatókat.

DKV Debreceni Közlekedési Zrt.

2015. július