Díszítsük otthonunk házilag!

Sokan szeretjük a változatosságot és szívesen alkotunk új dolgokat, mert örömöt, izgalmat jelent ez számunkra. Nincs ez másképp a lakás berendezéseinek áthelyezésekor, egy új kép megvételekor, a falak átfestésénél vagy akár függönycserekor és számtalan, otthonunk szépítésére irányuló egyéb tevékenység folyamán sem.

Díszítsük otthonunk házilag!

Persze legtöbbször pénztárcánk határai is eszünkbe jutnak ilyenkor és sopánkodunk, hogy nekünk ilyenekre nincs külön keretünk. Pedig olykor elég egy kiváló ötlet és némi izomerő, vagy filléres megoldások is léteznek bőven ilyen téren, melyek a kreativitást és szépséget szintúgy magukban rejtik, mint a drágább alternatívák, sőt, egyediségben messze felülmúlhatják azokat. Nézzünk néhány egyszerű praktikát, mellyel otthonunkat díszíthetjük!

hirdetés

Baldachin, gyöngyök, kelmék

Akik nem a minimális stílus iránt éreznek elragadtatást, hanem a színek, formák és sokféleség érdekli őket, azok könnyűszerrel találhatnak maguknak való alapanyagot hobbyboltokban, vagy akár olyan helyen, ahol jó áron lehet venni méterre mindenféle textilt (pl.: méterárubolt). A kiválasztásra kerülő anyagok megvétele után, otthon kezdődhet az igazi lakás fel turbózás.

A különböző színű, méretű gyöngyök felfűzhetők damilra, vagy cérnára, egy tű segítségével, majd az elkészült gyöngyfüzéreket, vagy egyéb formákat, például lámpa búrára, függönyre, ajtóra fel lehet tenni. Egy ilyen mókás és kreatív délutáni programnak, velünk együtt, gyermekeink is nekivághatnak, nagy örömüket fogják benne lelni, nem is beszélve a közös alkotás boldogságáról.

Ha kicsit merészebben és csipetnyi romantikával felpezsdítve gondolkodunk, hálószobánkban ágyunk fölé baldachint is rögzíthetünk a plafonra. Kicsit időigényesebb, de megéri a fáradozást! Fúró, csillárakasztó és létra szükségesek hozzá. Lakberendezési áruházakban érdemes először körülnézni. Árban olcsóbb kategóriát képvisel. Maga a baldachin, mely általában natúr és fehér színű, tovább díszíthető színes kelmékkel, tollakkal, gyöngyökkel stb. Ez ízlés kérdése.

hirdetés

Az unalmas falak is életre kelhetnek kezeink nyomán. Akár úgy, hogy átfestjük őket egy hangulatos, nekünk tetsző színre, akár bármilyen mintát, sőt, képet is pingálhatunk rájuk, de ha nem kívánkozunk ilyen nagy munkába belevágni, vehetünk a fal színéhez passzoló tapétát, vagy akár faliszőnyeget is. Ezeket nem teljes falfelületre, hanem dekorációként, például a két szembe lévő falra helyezzük 1-1 csíkba, vagy ágyunk mellé.

Mint már említésre került, mintákat is festhetünk saját kezűleg, vagy sablon alapján, melyeket hobbyboltban tudunk beszerezni, illetőleg mi magunk is kivághatjuk keményebb papírból. Festék gyanánt a temperakészlet is alkalmasint megfelelő lehet. Hálószobába lehet pillangókat, madarat, kacskaringót, konyhába viccesebben bögrét, kiflit, tejes kancsót, nappaliba virágok, fák kerülhetnek. A megvásárolt anyagok, asztalkára terítő, új függöny, ágyra takaró gyanánt, vagy díszpárnahuzatként kerülhetnek felhasználásra önmagukban, vagy valamilyen módon színezve (ez esetben azonban vigyázzunk, hogy ne vegyi, irritatív, hanem inkább természetes festékanyagokat használjunk.

Hangulatvilágítás

Igencsak mutatós dekoráció lehet egy befőttesüveg, melybe beledobálunk mindenféle színes apróságot, például kis műanyag labdákat, vagy gyermekünk megunt kinder figuráit, melyek amúgy csak nyűgöt jelentenek. Alkalmasint egy dekoratív diorámát is létrehozhatunk belőlük!

Kütyük a befőttesüvegben

A hangulatvilágítás igen kellemes és szemkímélő dolog lehet, például egy TV-zés során. Könnyedén átvarázsolhatjuk egy kislámpánkat ilyen funkció betöltésére, ha például a benne lévő, fehér fényű égőt színesre cseréljük.

Origami

Közismerten kreatív dolog az origami művészete, így néhány egyszerűbb formát mi is bátran megpróbálhatunk elkészíteni, hisz nem kell hozzá más, csak színes lapok. Függeszthetünk például egy két hurkapálcára, esetleg faágra, fonállal madarakat, vagy virág, csillag formákat, ezek igen szépen mutatnak az ablak előtt, a nappaliban.

hirdetés
Díszítsük otthonunk házilag!

A függönyt is igencsak feldobhatja egy két, gyermekeinkkel kiszínezett pillangó, vagy falevél forma.

Jó néhány további, ezekhez hasonló tippet lehet olvasni az interneten is, így, ha újdonságra vágyunk, ne egyből az jusson eszünkbe, hogy nem tudom megvenni, hanem először járjuk körbe alaposan lakásfelújító tervünk, hiszen csodálatos dolog olyan környezetben lakni, ami igazán hozzánk illő és otthonos.

2014. április