Darázsméreggel a rákos sejtek ellen

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint, melyet a Biophysical Journal szaklapban tettek közzé, a brazil társas darázs (Polybia paulista) mérgének egy alkotóeleme, hatékonyan képes elpusztítani a húgyhólyag-, és a prosztatarák, valamint a leukémia rákos sejtjeit, ráadásul anélkül, hogy eközben az egészséges sejtekben kárt tenne, így számos jövőbeni terápiának lehet alkotóeleme eme betegségek kezelésében.

Darázsméreggel a rákos sejtek ellen

A darázs mérge segíthet a rákos sejtek elleni küzdelemben

A ráksejtekre halálos összetevő, az MP1 (Polybia-MP1) peptid, mely reakcióba lép a tumor sejtek sejtfelszínén található két lipiddel, a foszfatidil-szerinnel (PS) és a foszfatidil-etanol-aminnal (PE), így megbontva a sejthártya egységét, lyukat ütve azon, ami által a rákos sejtek, folyamatosan veszítve a belsejükben található létfontosságú anyagaikat, elpusztulnak.

Darázsméreggel a rákos sejtek ellen

A méreg a normál emberi sejtekben nem okoz kárt

A normál emberi sejtekben a kutatók szerint azért nem okoz kárt az MP1, mert azoknak az említett két foszfolipid nem a sejthártya membránjának külső felületén, hanem alsó (belső) részén található, ellentétben a rákos sejtekkel, így az egészséges emberi sejtekkel nem lép kölcsönhatásba az MP1 peptid.

Mivel a kutatás további támogatottságot nyert, Dr. Paul Beales, a Leeds Egyetem kutatója és munkatársai remélik, hogy hamarosan számos, minden eddiginél hatékonyabb, terápiás lehetőséget nyithat meg kutatási eredményük az említett ráktípusok kezelésében.

2015. szeptember