Cukorbetegség

Magyarországon a cukorbetegek száma az utóbbi évtizedekben drasztikusan nőtt, napjainkra eléri a több mint 700 ezer diagnosztizált beteget, melynek okai főként a magas kalóriatartalmú ételek túlzott bevitelében és a mozgáshiányban keresendők. A vércukorszint rendszeres monitorozása és az időben megkezdett életmódváltoztatás segíthet megelőzni a bajt, így érdemes utánajárni, mi is állhat a probléma hátterébe.

Cukorbetegség

Forrás: pixnio.com; Fotó: Amanda Mills; Licenc: CC0

A vércukorszint

A vércukorszint a vérben található glükóz mennyiségére vonatkozó adat. Ez az érték normálisan 3,6 és 5,8 mmol/l értékek közt mozog. A vércukorszintet szabályozó hormonok és ezek termelődésének folyamata: A vércukorszintet szabályozó fő hormonok a hasnyálmirigy belső elválasztású részében, az ún. Langerhans-szigetekben termelődnek, melyek világos festődésű sejtcsoportokként jelennek meg ezen szerv külső elválasztású részének savas végkamrái között. A szigetek gazdagon kapillarizáltak, számuk humánban 1 millió. Immuncitokémiai vizsgálatokkal meghatározható az egyes sejttípusok elhelyezkedése. Eszerint az A sejtek a szigetek perifériás részein, B sejtek a szigetek belsejében, a kisebb D és F sejtek perifériásan, az A és B sejtek határán helyezkednek el. Az A sejtek glukagont, A B sejtek inzulint, a D sejtek szomatoztatint (SRIF), míg az F sejtek pankreászpolipeptidet (PP) termelnek. Az inzulin csökkenti, a glukagon növeli a vércukorszintet. A D sejtek 2 fajta Srif-et termelenk, a Srif-14 (a hypothalamusban termelődőhöz hasonlóan) a glukagon, míg a SRIF-28 az inzulin szekréciót gátolja. A glükóz által indukált inzulin termelés 2 fázisú. A vércukorszint emelkedése után néhány perc elteltével az inzulinszekréció is a maximális értéket érheti el. Ez annak köszönhető, hogy a mikrotubulusok mentén az inzulint tartalmazó vezikulák gyorsan az apikális membrán felé mozdulnak, majd exocitózissal ürülnek. Ez a folyamat Ca2+ igényes. A következőekben egy lassabb inzulinszekréció következik, hiszen a Golgiban újonnan képződő vezikulák vándorlása kezdődik meg az apikális membrán felé.

Az inzulin képződési folyamata: A B sejtekben először proinzulin képződik. Az inzulin A és B láncát a C peptid kapcsolja össze. A Golgiból lefűződő vezikulákba cink kerül, ennek köszönhetően az inzulin stabilizálódik. A C protein ugyanekkor lehasad a molekuláról. Ezt követően megkezdődik a szelekció. A kapillárisokba túlnyomórészt inzulin és C peptid kerül.

A vércukorszinttel kapcsolatos leggyakoribb betegségek

Hipoglikémia

Hipoglikémia esetén a vércukor szintje rendellenesen alacsony. Ennek az állapotnak több oka is lehet. Ezek közül a leggyakoribb, éppen a cukorbetegek körében előforduló inzulin túladagolás, megemlíthető azonban még a túlzott inzulin felszabadulás a hasnyálmirigyből, kóros mellékvese működés, kóros agyalapi mirigy működés, valamint a máj raktározási, vagy glükóz előállítási zavara. Két főbb típusa: gyógyszerrel kapcsolatos, és gyógyszerrel nem kapcsolatos hipoglikémia. A gyógyszerrel nem kapcsolatos elkülöníthető még éhezési és szénhidrát fogyasztás által kiváltott ellenreaktív hipoglikémiára.

E betegségnek számos leírt orvosi esete van. Előfordulhat alkoholfogyasztás után, túlzott sportolás után, gyomorműtétek után (alimentáris hipoglikémia). Dokumentált még ezen kívül egy autoimmun betegség is, mely során a szervezet az inzulint támadja, melyre a pancreas túlzott inzulintermeléssel reagál az inzulinmennyiség s így a glükóz mennyiség is állandóan hullámzik a vérben. Hipoglikémiát okozhat vese- vagy szívelégtelenség, alultápláltság, rendellenes agyalapi mirigy, vagy mellékvese-működés, sokk és súlyos fertőzés, kiterjedt májmegbetegedés (vírusos májgyulladás, cirrózis vagy rák).

Tünetei:

A vércukor szint esése után, egy adrenalin válasz következik be, mely ugyan növeli a vérben a glükóz szintet, viszont roham szerű tüneteket eredményez: izzadás, idegesség, reszketés, gyengeség, erős szívdobogás. A súlyosabb hipoglikémia esetén az agy hiányos glükóz ellátása miatt megjelennek egyéb tünetek is: szédülés, zavartság, fáradtság, gyengeség, fejfájás, nem helyénvaló viselkedés, koncentrációra való képtelenség, látási rendellenességek, epileptikus rohamok és kóma. Elhúzódó hipoglikémia maradandóan károsíthatja az agyat. Amíg a vércukorszint nem esik 50 mg/dl (2,8 mmol/l) alá, addig hipoglikémia csak nagyon kis valószínűsséggel alakul ki, habár párszor dokumentálták némileg magasabb szinteknél is.

Kezelése:

A tünetek cukor adásával pár perc múlva csillapodnak. A súlyosabb betegek glukagon hormon készítményt hordhatnak maguknál. A betegséggel küszködőknek naponta többszöri kisebb étkezés ajánlott.

Cukorbetegség (Diabetes mellitus)

1. típusú diabetes mellitus:

Ez egy autoimmun betegség, mely során a szervezet a saját inzulint termelő B sejtjeit támadja. Ez az állapot tartós inzulinhiányhoz vezet. Kezeléséhez elengedhetetlen az inzulin. A kezelés mellőzése esetén ketoacidózisos kóma alakulhat ki.

2. típusú diabetes mellitus:

Minél magasabb egy adott szénhidrát glikémiás indexe, annál gyorsabban képes felszívódni. A több éven át fogyasztott nagy glikémiás indexű szénhidrátok, sorozatos nagy inzulin hullámokat okoznak. Egy idő után ezért kialakul a sejtek részéről egy inzulin rezisztencia, így az inzulin nem lesz képes csökkenteni a glükóz szintjét a vérben. Az agy érzékeli, hogy sok a glükóz a vérben, ezért a pancreast még több inzulin termelésére serkenti, viszont a rezisztens sejteket ez nem befolyásolja. A pancreas aztán egy idő múlva "feladja" a küzdelmet. A tartósan magas vércukorszint következtében vakság, lábamputáció, érelmeszesedés, infarktus és impotencia fordulhat elő. Az ilyen fajta cukorbetegség előzetesen életmód változtatással orvosolható, később itt is inzulin adása szükséges. A cukorbetegek 90%-a ebben a betegségben szenved.

1-es típusú diabetes mellitus 2-es típusú diabetes mellitus
Oka: Inzulinhiány. Inzulinrezisztencia (relatív inzulinhiány).
Életkor: Bármely életkor, gyakrabban gyerek- vagy fiatalkor. Felnőttkor (40. életévtől), a korhatár csökken.
Testsúly: Általában normális. Normális vagy elhízott (2b típus).
Kialakulása: Általában gyors. Lassú.
Béta-sejtek száma: Kevesebb, mint 10%. Kezdetben normális, később csökken.
Vérinzulin: Alacsony vagy teljesen hiányzik. A betegség elején magas.
Autoantitestek: Igen. Nem.
Ketózisra való hajlam: Kifejezett. Nem jellemző.
Inzulinterápia: Szükséges. A betegség elején nem szükséges.

1-es típusú cukorbetegség tünetei:

Fokozott vizeletürítés, állandó szomjúságérzet, homályos látás, hányinger, gyengeség, fáradékonyság, fokozott étvágy melletti fogyás.

2-es típusú cukorbetegség tünetei:

Sokszor nagy problémát jelent, hogy a betegség megléte akár éveken keresztül is észrevétlen marad, s így diagnosztizálására csak akkor kerül sor, amikor a súlyosabb szövődmények már kialakultak. Néhány a betegségre utalható korai tünetet azért érdemes megemlíteni: aceton szagú lehelet, a sebek nehezebben gyógyulnak (a szokásosnál lassabban regenerálódnak), fertőzések megszaporodása (gyakran bőrön jelentkeznek) általános tüneteknek tekinthetők.

Ezeken kívül mindkét esetben tipikus az "édes vizelés", azaz a vizeletben megjelenő cukor, aminek köszönhetően e néven is szokták emlegetni a cukorbetegséget. Ennek azaz oka, hogy az inzulinhiány következtében a sejtek nem képesek felvenni a szőlőcukrot a vérből, így, mialatt ők szó szerint éheznek, a cukor koncentrációja rendellenesen magassá válik a vérben, ami aztán a vizeletben is megjelenik. Ráadásul a vizeletbe került cukor többlet vizet von el a szervezettől (lásd: fokozott vizeletürítés).

A cukorbetegséget megelőző állapotban (pre-diabetes) lévőknél az étkezések után jelentkező, vagy éhomi (éhgyomori) magas vércukorszint árulkodó jel a szervezet károsodott szénhidrát-anyagcsréjéről, ekkor még azonban életmód változtatással van esély a cukorbetegség végleges kialakulásának elkerülésére! Megjegyzendő továbbá, hogy a Metabólikus szindróma (jellemzői: elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterin szint, magas hugysav szint) gyakran társul cukorbetegséggel.

A kezeletlen cukorbetegség súlyosabb szövődményei: szív, ér és idegrendszeri megbetegedések, amelyek akár amputációhoz is vezethetnek, valamint stroke (agyi infarktus). A betegek 37%-ánál szemészeti problémák jelentkeznek, 50%-ánál idegrendszeri károsodás, 30%-ánál a vesefunkciók romlása. Hazánkban a leggyakoribb szövődmény a szívkoszorúér megbetegedése.

A cukorbetegség megelőzése

A cukorbetegség, ha már egyszer kialakult valakinél, sajnos gyógyíthatatlan, s csupán annyit lehet ekkor tenni, hogy az orvostudomány segítségével (pl.: inzulin injekció) igyekszünk kordában tartani a betegséget. Mindezek tudatában tehát a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. A 2. típusú cukorbetegségnél is, mint általában a legtöbb betegség kialakulásának megelőzésében, a kulcsszavak a változatos (helyes) táplálkozás és a rendszeres mozgás (megfelelő életmód). Igyekezzünk viszonylag kevés cukrot és zsírt fogyasztani (különösen kockázatnövelő például, ha közvetlenül a zsíros ételek után kávét (koffein tartalmú italokat) fogyasztunk), használjunk inkább telítetlen zsírokat (olíva- vagy repceolajat), együnk naponta gyümölcsöt, olajos magvakat (pl.: dió, mogyoró, mandula stb.), kerüljük a túlzott tejtermék bevitelt, együnk magnéziumban gazdag étkeket, ezen kívül fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonát, barna rizst, fehér babot, datolyát. Mivel a cukorbetegség kialakulásának kockázatát drasztikusan elősegíti az elhízás, igyekezzünk tenni ez ellen is. Már 5 kg lefogyásával is akár 61%-kal csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát! Szakértők szerint a testtömeg-indexet (BMI értéket) 27 alatt kell tartani, akkor minimális a kockázat (a testtömeg-index kiszámítása: a testtömeget (súlyt) {kg} elosztjuk a személy méterben értendő magasságának négyzetével [kg/m2], például egy 1,7 méter magas, 70 kg-os ember testtömeg-indexe: 70/(1,7*1,7)=70/2,89=24,221). Végezetül, de nem utolsó sorban a rendszeres testmozgás, például napi fél óra séta, és mellé heti 2-3 alkalom aktív sport (úszás, kerékpározás, futás, kondizás stb.) szintén kulcsfontosságú, nem csak a cukorbetegség, hanem más egészségügyi problémák megelőzésben is!

Megdöbbentő tények, érdekességek

Évente Magyarországon sajnos átlagosan közel 2600 cukorbetegség miatti amputáció történik!

A cukorbetegség és szövődményeinek kezelése évente megközelítőleg 174 milliárd forintba kerül jelenleg.

2011-ben a Magyar Diabetes Társaság kidolgozott egy tervet a cukorbetegség visszaszorítására, de ennek megvalósítására jelentős anyagi forrásokra lenne szükség.

A magas vércukorszintel rendelkező emberekkel együtt hazánkban 2,5-3 millió embert fenyeget a diabetes.

Évente 6-8 ezer terhességi cukorbetegségben szenvedő nő szül.

A cukorbetegek 80%-ánál megelőzhető lenne a betegség, melynek módja a megfelelő életmód, a túlsúly csökkentése, a kalóriabevitel csökkentése, valamint napi minimum 30 perc fizikai aktivitás.

A glükóz intolerancia bár igen elterjedt, ennek ellenére ritkábban diagnosztizált állapot, pedig ekkor még visszafordítható és végleg elkerülhető a cukorbetegség kialakulása.

2012. augusztus