Csülkös bableves
Mindannyiunknak ismerős ez a testes, kiadós levesféleség, mely oly kellemes melegséggel tudja eltölteni az embert egy hűvös, téli kalandozás után, vagy éppen egy nyári estén, rotyogó bográcsban árasztja mennyi illatát. Elkészítése bár kissé időigényes, a végeredmény, az vaj puha bab, az ízletes házi csipetke és az omlós füstölt husi mégis megéri a fáradozást!
Bableves egy jókora csülökkel
Hozzávalók:
1,5 kg füstölt sertés csülök
Fél kg hosszúszemű tarkabab
Zöldség, répa
Zellergumó zöldjével (mindkettőt érdemes aprítva beletenni)
Babérlevél
Szemes bors
Egész kömény
2 tojás
Liszt
Olaj, vagy zsír
Fokhagyma
Só
Elkészítése:
A főzést megelőző este langyos, enyhén sós vízbe áztassuk be a babot, hogy könnyebben megfőjön majd. Elsőként tegyük fel a csülköt főni, babérlevéllel, szemes borssal, kis köménnyel, pár gerezd foghagymával. Amikor már félig megfőtt állapotban van (ezt a legkönnyebben egy húsvillával megszúrva ellenőrizhetjük), adjuk hozzá a beáztatott babot, majd az egészet főzzük tovább kicsit, aztán tegyük bele a feldarabolt zöldségeket is.
Amíg fő a bablevesünk, készítsük el a csipetkét: Törjük fel a két tojást egy tálba, majd sózzuk meg és szórjuk meg őket annyi lisztel, hogy normál tésztaállagúra gyúrható legyen a végeredmény. Ha ezzel megvagyunk, csipegessük apróra a tésztát, amíg fő a leves és, ha kész (nagyjából a főzés vége felé) tegyük bele a levesbe. Ha nem akarunk szöszmötölni a csipetkével, ezt készen is kaphatunk a boltokban, de a házilag készült csipetkének nincs párja a világon.
Ha ezzel is megvagyunk, végezetül készítsük el a barna rántást: egy lábasba tegyünk egy kis olajat, majd szórjunk rá egy kis lisztet és pirítsuk barnára, de vigyázzunk, nehogy odaégessük. A rántást tűzről levéve, bele néhány gerezd, nagyon apróra vágott foghagymát tegyünk, majd a levesből vegyünk egy merőkanálnyi levet, adjuk hozzá, aztán az így elkészült rántást borítsuk a bableveshez.
Főzzük még egy 5-10 percet, majd, még melegen tálaljuk.
Tipp:
Óvatosan bánjunk a sóval, mivel a füstölt csülök is általában nagyon sós!
Jó étvágyat kívánunk!
Nagy Gyula
2014. március