HIRDETÉS

Csülkös bableves

Mindannyiunknak ismerős ez a testes, kiadós levesféleség, mely oly kellemes melegséggel tudja eltölteni az embert egy hűvös, téli kalandozás után, vagy éppen egy nyári estén, rotyogó bográcsban árasztja mennyi illatát. Elkészítése bár kissé időigényes, a végeredmény, az vaj puha bab, az ízletes házi csipetke és az omlós füstölt husi mégis megéri a fáradozást!

Csülkös bableves

Bableves egy jókora csülökkel

Hozzávalók:

1,5 kg füstölt sertés csülök

Fél kg hosszúszemű tarkabab

Zöldség, répa

Zellergumó zöldjével (mindkettőt érdemes aprítva beletenni)

Babérlevél

Szemes bors

Egész kömény

2 tojás

Liszt

Olaj, vagy zsír

Fokhagyma

Elkészítése:

A főzést megelőző este langyos, enyhén sós vízbe áztassuk be a babot, hogy könnyebben megfőjön majd. Elsőként tegyük fel a csülköt főni, babérlevéllel, szemes borssal, kis köménnyel, pár gerezd foghagymával. Amikor már félig megfőtt állapotban van (ezt a legkönnyebben egy húsvillával megszúrva ellenőrizhetjük), adjuk hozzá a beáztatott babot, majd az egészet főzzük tovább kicsit, aztán tegyük bele a feldarabolt zöldségeket is.

Amíg fő a bablevesünk, készítsük el a csipetkét: Törjük fel a két tojást egy tálba, majd sózzuk meg és szórjuk meg őket annyi lisztel, hogy normál tésztaállagúra gyúrható legyen a végeredmény. Ha ezzel megvagyunk, csipegessük apróra a tésztát, amíg fő a leves és, ha kész (nagyjából a főzés vége felé) tegyük bele a levesbe. Ha nem akarunk szöszmötölni a csipetkével, ezt készen is kaphatunk a boltokban, de a házilag készült csipetkének nincs párja a világon.

Ha ezzel is megvagyunk, végezetül készítsük el a barna rántást: egy lábasba tegyünk egy kis olajat, majd szórjunk rá egy kis lisztet és pirítsuk barnára, de vigyázzunk, nehogy odaégessük. A rántást tűzről levéve, bele néhány gerezd, nagyon apróra vágott foghagymát tegyünk, majd a levesből vegyünk egy merőkanálnyi levet, adjuk hozzá, aztán az így elkészült rántást borítsuk a bableveshez.

Főzzük még egy 5-10 percet, majd, még melegen tálaljuk.

Tipp:

Óvatosan bánjunk a sóval, mivel a füstölt csülök is általában nagyon sós!

Jó étvágyat kívánunk!

Nagy Gyula

2014. március