Csontkápolna, Portugália

Évorában, Portugália Alentejo régiójának központjában, található egy különleges, ugyanakkor rendkívül groteszk, tizenhatodik század béli ferences rendi kápolna, mely szó szerint emberi csontok ezreivel van "díszítve".

Csontkápolna, Portugália

A kápolna látványa egyszerre gyönyörű és borzongató

Mindezt azonban az akkori derék szerzetesek nem elrettentésül, vagy figyelemfelkeltésül művelték a csaknem 5000 ember csontjaival, hanem azért, mert Évora városának akkori vezetése a település 43 temetője közül (melyek nagy helyet foglaltak) meg akart szabadulni néhánytól. A szerzetesek, óvva az azokban nyugvó holtak végtisztességhez való jogát, úgy döntöttek, hogy a kihantolt csontokat magukhoz veszik, s, hogy ne egy halomra dobálva egy ajtó mögötti "raktárban" sínylődjenek, elhatározták, hogy ily módon, az évorai Szent Ferenc templom eme kicsiny, XIII. századi kápolnájában helyezik el őket.

A lelkület pedig, melyet a kápolna köré fontak, hogy az ide betérő hívek itt nyugodtan elmélkedhetnek az élet múlandóságáról, s a halál, így a túlvilági lét elkerülhetetlenségéről. Ezt a szellemiséget tükrözi a bejárat boltívén elhelyezkedői, kissé felzaklató jelmondat is, mely így hangzik:

"A mi csontjaink itt vannak, a tieidre várunk."

Csontkápolna, Portugália

Csak közelről látszik igazán miből is épült a fal

A sok, ismeretlen emberi csont közt, az oltárnál, három kis, fehér koporsóban nyugszanak a szerzetesek is, akik a kápolnát a XIII. században alapították. S, ha ez még nem volna elég felkavaró, a falról két mumifikált test is lóg, melyek közül az egyik egy gyermeké, az oltár felett pedig ez olvasható:

"A fényben halok meg. Jobb az a nap amelyiken meghalok, mint az, amelyiken megszülettem."

Csontkápolna, Portugália

Több, mint 5000 koponya díszíti a szentély falait

2015. április