A karácsony nagyszerű alkalom arra, hogy különböző édességekkel lepjük meg a barátainkat, családunkat - és persze akár saját magunkat is. A mézeskalács és szaloncukor mellett pedig helyet kaphat a karácsonyi nasik között ez a kissé talán szokatlanabb csokoládés-mandulás keksz is.
Ínycsiklandó látvány egy halom, csokis-mandulás keksz. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Pezibear; Módosította: Seres-Nagy Katalin; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/cookies-baked-goods-fresh-chocolate-1372607/)
Hozzávalók (kb. 20 kekszhez):
200 gramm fekete csoki (65-70 százalék kakaótartalom), két adagban
3 tojásfehérje
2 csésze porcukor, két adagban
Fél csésze cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1/4 teáskanál só
Mandulakivonat
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, illetve béleljünk ki két tepsit sütőpapírral. A csoki egyik felét vágjuk apró darabokra, és tegyük félre.
2. Olvasszuk meg a csoki másik felét vízgőz felett, majd tegyük félre, és kissé hagyjuk lehűlni. Amíg az olvasztott csoki "várakozik", keverjük össze egy közepes méretű tálban az 1 csésze porcukrot, a kakaóport, a kukoricakeményítőt és a sót.
3. Egy mixer segítségével verjük fel a tojásfehérjéket, majd fokozatosan adjunk hozzá fél csésze porcukrot.
4. A mixert alacsony fokozaton használva fokozatosan adjuk a tojásfehérjéhez a száraz összetevőket. Ezután adjuk hozzá ehhez az olvasztott csokit, a csokidarabokat és a vaníliakivonatot is, majd keverjük össze óvatosan.
5. Helyezzünk fél csésze porcukrot a tálba. Egy kanállal vagy jobb esetben fagylaltadagoló kanállal mérjünk ki a tésztából egyforma kis folyókat, amelyeket mártsunk alaposan a cukorba. Helyezzük a kész sütiket a tepsire, az egyes sütemények között legyen legalább 5 cm hely.
6. Süssük 10 percig, amíg a teteje "repedezni" kezd, aztán hagyjuk tíz percet hűlni a tepsiben.