hirdetés

Csodálatos kilátóhelyek a Balaton körül, melyeket egész éven át élmény felkeresni

Nyáron a kánikulában a Balatonon üdülőknek talán eszükbe sem jut, hogy a környék természeti és épített nevezetességeit és szépségeit vegyék szemügyre. Azok viszont, akiket kevésbé "szerencsés" időjárás fogad nyaralásukkor, vagy akik eleve a tavaszi, ősz végi vagy téli időszakban látogatnak a magyar tengerhez, esetleg rászánják magukat a régió felfedezésére, rengeteg csodálatos dolgot fedezhetnek fel a népszerű tó környékén. Most a kilátóhelyeket mutatjuk be ezek közül, amelyek néhány percre lehetővé teszik, hogy szokatlan nézőpontból tekintsünk végig a tájon.

Csodálatos kilátóhelyek a Balaton körül

hirdetés

Balatonföldvári kilátó

A 25 méter magas kilátótorony egy közel 40 méteres magaslat tetejére épült, így összesen 70 méter magasságból tekinthetnek körbe a látogatók a Balaton egyik legszebbnek tartott kilátójáról.

Balatonföldvári kilátó

Balatonföldvári kilátó

A hely érdekessége, hogy az egyik oldalon a 29 kilométerre fekvő balatonakarattyai magaspartig, a másikon pedig a majdnem 50 kilométerre lévő Keszthelyig és Fenékpusztáig is el lehet látni szép időben. Aki nem tudja, vagy nem szeretné megtenni a 166 lépcsőfokból álló utat a torony felső szintjére, akár lifttel is megteheti. Bár a legfelső szint nagyon erős szélben nem látogatható, még így is remek "esőprogram" lehet a kilátó felkeresése.

Balatongyöröki Szépkilátó

Balatongyöröki Szépkilátó

Balatongyöröki Szépkilátó

A 71-es út mellett található balatongyöröki Szépkilátóról szép időben a Tapolcai-medencét, annak tanúhegyeit és a Balaton nagy részét is megcsodálhatjuk. A pihenést segíti, hogy a tájba illő, fából készült padok is találhatóak a fenyők alatt, ráadásul az egykori kápolna dombot nemrég felújították, így az már kerékpárral és autóval is egyszerűen megközelíthető.

hirdetés

(Papsokai) Szent Mihály-templomrom

(Papsokai) Szent Mihály-templomrom

(Papsokai) Szent Mihály-templomrom

Balatonfüredet és a Balaton keleti, illetve déli partját is madártávlatból figyelhetjük meg a Szent Mihály templomromról. A Siske-forrás környékén található templomrommal kapcsolatban külön érdekesség, hogy a IV. századig egy római villa állt itt, amelynek alapjaira aztán a templom épült a XI-XII. században.

Tihany

Tihany

Tihany

A tihanyi félsziget egyik híressége éppen az, hogy innen nagyszerűen megcsodálható a balatoni panoráma, az apátság környékéről pedig valósággal lélegzetelállító látványt csodálhatunk meg. 2016-ban ráadásul átadták a tihanyi Őrtorony kilátót is, amely újabb helyszínt és lehetőséget teremt arra, hogy a kirándulók körbenézzenek az ikonikus tájon.

hirdetés

Csobánc

Csobánc

Csobánc

A valamivel távolabb, a Tapolcai-medence területén található Csobánc egyike a környék lenyűgöző tanúhegyeinek, és ha valamiért "csak" a várrom miatt nem is tennénk itt látogatást, győzzön meg minket az, hogy talán az egész ország egyik legnagyszerűbb panorámája tárulhat elénk innen.

Diós Anita

2017. november

hirdetés
szürke
hirdetés