Cristo Redentor - A világ egy csodája

A világörökség részét képező, mára már Brazília jelképévé vált 1145 tonnás, 30 m magas "A Megváltó Krisztus szobra" (portugálul: Cristo Redentor) szobor különleges úti cél az arra járó látogatóknak. A tövében kialakított kilátóteraszról csodás panoráma tárul az ember szeme elé az alatta elterülő közel hatmillió lakosú Rio de Janeiro városára.

Jobb kéz felől terül el a népszerű Copacabana strand, szembe pedig a híres Cukorsüveg-hegy látható, melynek éjszakai megvilágítása különös látványt kölcsönöz. Érdekesség továbbá, hogy az alkotás a "hetek napján" (2007. 07.07-én) Lisszabonban megtartott nemzetközi szavazás eredményeként az egyetlen olyan XX. századi műremek, mely bekerült a világ hét új csodája közé.

A Megváltó Krisztus szobra

A Megváltó Krisztus szobra Brazíliában

Rövid története

1850 körül Dom Pedro Maria Boss katolikus pap álmodta meg az emlékművet, melyhez a portugál Izabella hercegnőtől kért anyagi támogatást, ám mivel ezt nem kapta meg, tervei források híján feledésbe merültek. Később, 1921-ben, Brazília függetlenségének 100. évfordulóján igény merült fel egy monumentális alkotásra, mely méltó nemzeti emlékhellyé válhat.

Egy hetilap ez irányú pályázatán a hatalmas Krisztus szobor felállításának ötletével győzött Heitor da Silva Costa építészmérnök és a Rio de Janeiro-i főegyházmegye Emlékműhét elnevezéssel országos adománygyűjtést szervezett, melynek eredményeképpen 1926-1931-ig tartó munkálatok során végül elkészülhetett a műremek. Ünnepélyes felavatását 1931. október 12-én tartották a 700 m magas Corcovado-hegyen gránit púpján, melyen napjainkban is látható.

A Megváltó Krisztus szobra 2. kép

Cristo Redentor

Megépítésének körülményei

Az art deco stílusú szobor Párizsban készült, a fő szerkezeti elemeit vasbetonból öntötték ki, külső borításához és a finom részletek kidolgozásához zsírkövet (MgO-ban gazdag ásványokat (olivint, ensztatitot, aktinolitot) tartalmazó kőzetek metamorfózisa (átalakulása) során képződő, rendkívül jól megmunkálható, ugyanakkor ellenálló kőzet) használtak melyet Limhamnból (Svédországból - Malmö) hozattak.

A fej és a kezek megformálását Paul-Maximilien Landowski francia szobrászművész végezte, míg a törzs és a karok részleteiben való kidolgozásán Heitor da Silva Costa dolgozott. Munkájukat építészekből, mérnökökből és szobrászokból álló csapat segítette. Az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a szobrot hogyan is juttassák fel a tekintélyes hegy tetejére. Ezen probléma megoldására egy (a mai napig működő) vasutat építettek ki.

További komoly teljesítményről tanúskodik, hogy a szobrot úgy kellett statikailag megtervezni, hogy az a szél és az időjárás egyéb szeszélyeinek ellenálljon, és a helyén maradjon. Az ezredforduló idején aztán felújították, katódos korrózióvédelemmel és új megvilágítással látták el. Vasútállomását is kibővítették, így mindezek által még sokáig gyönyörködhetünk szépségében. Állításának 75. évfordulója alkalmából 2006 októberében Eusebio Oscar Scheid kardinális, Rio de Janeiro püspöke a szobor tövében kápolnát szentelt fel az ország védőszentje Nossa Senhora Aparecida tiszteletére, mely azóta igen kedvelt keresztelő és esküvői ceremónia helyszín.

A Krisztus szobor tehát kiváló és feledhetetlen úti cél a Brazíliába látogatók számára. Számos módon juthatunk fel hozzá, vasúttal, busszal (ez gyakrabban jár) és még 222 lépcsőfokot kell megtenni a szobor talapzatáig, illetőleg gyalog is neki vághatunk, ez esetben körül belül 2-3 órás útra számíthatunk, viszont mesés képeket készíthetünk a környező tájról, a tropikus Tijuca Erdei Nemzeti Park-ról és Rio városáról, egyszóval megéri a fáradozást. A szoborhoz a belépő (2011) 25 Reais (BRL) ~ 3200 Forint (HUF), mely eltörpül a hazánkból való odajutás költségei és természetesen az életre szóló élmény mögött.

2012. március