Egy-egy vendégfogadás alkalmával a hagyományos pogácsák tökéletesek lehetnek, de mivel a vendégek és házigazdák is nagyon gyakran készülnek ezzel, így érdemes lehet másféle rágcsálnivalót is elkészíteni, így például ezt a jellegzetes, karakteresebb ízű cheddar sajtos pogácsát.
Cheddar sajtos pogácsa tálalva
Hozzávalók (10-12 darabhoz):
2 csésze (250 g) liszt
2 és fél teáskanál (10 gramm) szódabikarbóna
1 evőkanál (15 g) cukor
1/4 teáskanál só
1 és fél teáskanál fokhagymapor
5 teáskanál (70 g) hideg, kockázott vaj
3/4 csésze (200 g) hideg író (esetleg tej)
1 csésze (100 g) reszelt érett cheddar sajt
A tetejére:
2 evőkanál (30 g) olvasztott vaj
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál petrezselyem
1/4 teáskanál só
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk sütőpapírral.
2. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport és a fokhagymaport. Adjuk hozzá a vajkockákat, amelyek ideális esetben borsószem nagyságúak.
3. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, és gyorsan keverjük össze a lisztes keverékkel. Keverjük hozzá az írót is, ügyelve arra, hogy ne keverjük túl.
4. Két kanál segítségével helyezzünk kisebb adagokat a tésztából a tepsire. Ezek tetejét akár újabb adag reszelt sajttal is bevonhatjuk.
5. Süssük 15-18 percig, míg aranybarna lesz. Míg sülnek a pogácsák, elkészíthetjük a tetejére a fokhagymás keveréket.
6. Ehhez egy kis lábasban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a fokhagymát, a petrezselymet és a sót, és főzzük 1 percig. Ezután vegyük le a tűzről.
7. Egy ecsettel helyezzünk a fokhagymás keverékből a pogácsák tetejére, azon melegében érdemes tálalni az elkészült rágcsálnivalókat.