HIRDETÉS

Cheddar sajtos pogácsa

Egy-egy vendégfogadás alkalmával a hagyományos pogácsák tökéletesek lehetnek, de mivel a vendégek és házigazdák is nagyon gyakran készülnek ezzel, így érdemes lehet másféle rágcsálnivalót is elkészíteni, így például ezt a jellegzetes, karakteresebb ízű cheddar sajtos pogácsát.

Cheddar sajtos pogácsa

Cheddar sajtos pogácsa tálalva

Hozzávalók (10-12 darabhoz):

2 csésze (250 g) liszt

2 és fél teáskanál (10 gramm) szódabikarbóna

1 evőkanál (15 g) cukor

1/4 teáskanál só

1 és fél teáskanál fokhagymapor

5 teáskanál (70 g) hideg, kockázott vaj

3/4 csésze (200 g) hideg író (esetleg tej)

1 csésze (100 g) reszelt érett cheddar sajt

A tetejére:

2 evőkanál (30 g) olvasztott vaj

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál petrezselyem

1/4 teáskanál só

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk sütőpapírral.

2. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport és a fokhagymaport. Adjuk hozzá a vajkockákat, amelyek ideális esetben borsószem nagyságúak.

3. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, és gyorsan keverjük össze a lisztes keverékkel. Keverjük hozzá az írót is, ügyelve arra, hogy ne keverjük túl.

4. Két kanál segítségével helyezzünk kisebb adagokat a tésztából a tepsire. Ezek tetejét akár újabb adag reszelt sajttal is bevonhatjuk.

5. Süssük 15-18 percig, míg aranybarna lesz. Míg sülnek a pogácsák, elkészíthetjük a tetejére a fokhagymás keveréket.

6. Ehhez egy kis lábasban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a fokhagymát, a petrezselymet és a sót, és főzzük 1 percig. Ezután vegyük le a tűzről.

7. Egy ecsettel helyezzünk a fokhagymás keverékből a pogácsák tetejére, azon melegében érdemes tálalni az elkészült rágcsálnivalókat.

Diós Anita

2018. január