Cáparétes volt a sztár a III. Budapesti Halfesztiválon
Különleges gasztronómiai élményben volt része azoknak, akik ellátogattak a III. Budapesti Halfesztiválra, ugyanis a szokásos halas fogások mellett a szemfülesek még cápahúsból készült rétest is kóstolhattak a Vajdahunyad vára előterében megbúvó, kis réteses bódéban!
Cápás rétes - Budapesti Halfesztivál
A szokatlan fogás olyannyira különlegesnek számít, hogy most először és csakis kifejezetten erre az alkalomra sütötték készítői, ráadásul mindjárt két féle változatban, méghozzá cápás-káposztás és cápás-krumplis formában debütált.
A cápás rétesbe a cápahús némi előkezelés után került, melynek keretében szeletekre vágva, paprikás lisztben megforgatva elősütik, hogy állaga a kész rétesben pont kellemesen omlós legyen. S hogy, ha már halas rétes, miért pont cápa?
Nos, baranyai készítői szerint azért, mert miután sok halfajtával kísérleteztek eme kuriózum végleges formájának kialakítása közben, a cápa tűnt a legmegfelelőbbnek, az által, hogy egyrészt sütéskor a legkevesebb levet eresztette (így nem eláztatva a rétes tésztáját), illetőleg íze is éppen hogy csak enyhén halas eme hírhedt ragadozónak, így furcsa mód kifejezetten illik a réteshez, ráadásul, hal létére még szálkamentes és könnyen kezelhető is.
Cápás-krumplis és cápás-káposztás rétes - Budapesti Halfesztivál
Nem mellesleg még annyit azért érdemes kiegészítésként mindehhez hozzá tenni, hogy reklám szempontjából sem utolsó fogás egy halas réteshez cápát használni!
Boldogi nagyrózsa - Budapesti Halfesztivál
S, ha valakinek, ennek ellenére sem fűlik a foga eme finomságra, annak még mindig tartogatott meglepetéseket a nívós gasztronómiai rendezvény, egy-egy tál vietnámi Pho, vagy éppen thai kókusz halleves, esetleg egy hihetetlenül finom, palacsintatésztából, formával készített, életfa motívummal díszített, boldogi nagyrózsa személyében.
2015. február