Bográcsos vörösboros marhapörkölt
A bográcsos ételek nagyon népszerűek kiváltképpen akkor, ha több vendéget is várunk; mind közül az egyik legnépszerűbb pedig a marhapörkölt, aminek a legtöbben nem is tudnak ellenállni. Aki még nem tudná, hogyan is készül ez a kedvelt fogás, alább megtudhatja!
Bográcsos vörösboros marhapörkölt (Forrás: Flickr.com/CCFoodTravel.com)
Hozzávalók:
3 kilogramm marhalábszár
5 dl száraz vörösbor
1 kilogramm vöröshagyma
15 dkg zsír
50 gramm pirospaprika
3 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
3 paradicsom
3 darab paprika
Só, bors, ízlés szerint
Elkészítés:
1. Először is készítsük elő a szükséges eszközöket és az alapanyagokat, a húst mossuk és tisztítsuk meg, vágjuk egyforma méretű kockákra, pucoljuk meg és vágjuk fel a zöldségeket, valamint aprítsuk fel a hagymát is.
2. Rakjunk közepes tüzet, és ha már erős a parázs, tegyük a bográcsba a zsírt, amiben aztán pirítsuk meg a hagymát.
3. Helyezzük bele a húst is, és pároljuk addig, míg kifehéredik, aztán ízesítsük sóval, borssal, valamint adjuk hozzá a pirospaprikát, a paradicsomot, a paprikát az összezúzott fokhagymát és a babérlevelet. Öntsünk rá picivel több vizet annál, mint ami éppen ellepi.
4. Ügyeljünk rá, hogy a láng ne érje sehol az edényt, időnként rázogassuk meg a bográcsot, ha pedig úgy látjuk, túl kevés a víz, pótoljuk a hiányzó mennyiséget.
5. Várhatóan 2-3 óra alatt puhul meg eléggé a hús, és ha úgy látjuk, megtette, öntsük hozzá a bort, főzzük újabb néhány percig az egészet, majd vegyük le a tűzről.
Diós Anita
2018. március