Bodzaszörp

Valami ínycsiklandó, frissítő italra vágysz a perzselő nyári hőségben, azonban nem szeretnéd az egészségtelen, boltokban kapható üdítőitalokat fogyasztani? Ha már a limonádét is unod, akkor van egy nagyszerű lehetőség, amit otthon is el lehet gyorsan készíteni, olcsó, mennyei az íze és ráadásul még jótékony hatása is van a szervezetre.

Bodzaszörp

A bodzaszörp nagyon ínycsiklandó és egészséges. (Forrás: pixabay.com; Fotó: RitaE; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required), licence link: https://pixabay.com/hu/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/elder-flowers-syrup-bottles-bottle-2381616/)

Ez nem más, mint a bodzaszörp. Az imént említett jótékony hatást pedig elárulom a kíváncsi olvasók kedvéért, ugyanis a bodza természetes vízhajtó hatású gyógynövény.

Hozzávalók:

1 l víz

1 kg kristálycukor

1 db alaposan megmosott, vékony karikákra vágott citrom

10 db szép fejlett bodzavirág- itt meg kell jegyezni, hogy csak a teljesen kinyílt virágokat szedjük le, ha a bodzabokor tetvekkel van tele, akkor érdemes másikat keresni. Az sem mindegy, hogy honnan szedjük a virágot: kerülni kell az utak menti bokrokat, mert az autók kipufogógázaiból származó anyagok lerakódnak a bodza virágocskáira, és ha abból csinálsz szörpöt, az nem biztos, hogy jót tesz a szervezetednek.

1 dkg citromsav

Elkészítése:

Az első és legfontosabb lépés, hogy a leszedett bodzavirágokat alaposan át kell nézni, az esetleges zöld részektől (és nem árt, ha az apró bogaraktól is) meg kell szabadítani.Szintén fontos tudni való, hogy a bodza virágait ne mossuk meg, mivel úgy elvesztenénk a bodzaszörp jellegzetes ízéért felelős virágport. Az alaposan megmosott citromot képességeink szerint vékony karikákra vágjuk, majd egy méretes üvegben összekeverjük a vizet, a cukrot, a bodzavirágot, és az imént felkarikázott citromot.

Én személy szerint ilyenkor még szoktam hozzárakni egy marék menta levelet is (amit szintén nem mosunk meg, csak átnézünk alaposan), akinek nő otthon az udvarán, vagy esetleg a szomszéd idős néni gyógyfüves kiskertjéből tud kérni, az nyugodtan kipróbálhatja.

Miután összekevertük az alapanyagokat 4-5 napig állni hagyjuk, azonban nem békés körülmények között, hiszen ez idő alatt rendszeresen kevergetni kell, napi 2-3 alkalommal, hogy ne romoljon meg. Ha letelt a várakozási idő, akkor az úszkáló bodzavirágocskák elkerülése érdekében tanácsos átszűrni, és tiszta üvegekbe önteni.

Érdemes minél nagyobb adagokban, például 5 literes üvegekben elkészíteni (ebben az esetben természetesen meg kell többszörözni az alapanyagok mennyiségét) és csak a szűrés után kisebbekbe átönteni.

Novák Donát

2017. június