hirdetés

Biolumineszcens öböl

hirdetés

Tény, hogy világszerte szinte megszámlálhatatlanul sok szép, izgalmas és ámulatba ejtő hely létezik, azonban néha még ezek közül is kiemelkedően érdekes és egyedi aurával áld meg egyeseket a természet.

Biolumineszcens öböl

Az öböl képe (montage)

hirdetés

A biolumineszcencia jelensége akkor figyelhető meg, ha egy élő szervezetben olyan kémiai reakciók is lejátszódnak, melyek (fény) foton kibocsátással járnak, ekkor ugyanis, az élőlény egy része, vagy egésze "önmagától világít" a sötétben. Ilyen lumineszcens élőlények például a Szentjánosbogarak is, melyek esetében e jelenségnek a párzási időszakban, az éjszakában, a két ivar egymásra találásában van szerepe.

A Karib-térségben elhelyezkedő Puerto Rico szigeténél található egy öböl (Mosquito bay), ahol szintén e ritka természeti anomáliának következményeként különleges fényjáték figyelhető meg, méghozzá a világon egyedülállóan intenzív módon! Ez a különös vízi jelenség az öböl vizében hemzsegő biolumineszcens mikroorganizmusoknak köszönhető.

hirdetés

A vízben élő mikroorganizmusok által létrehozott kékeszöld fény csodálatos látványt nyújt éjszakánként az odalátogatóknak. Azért is ez a Földön a leghíresebb világító öböl, mert az itteni környezeti adottságok a legalkalmasabbak e mikro állatkák elszaporodásához, melyekből így, mintegy 158 000 egysejtű él literenként a vízben.

A turisták előtt azért is nyitották meg most az öbölhöz az utat, hogy felhívják a figyelmet a környezet szépségére és a vele való tudatos együttélés fontosságára, hisz e látvány valóban emlékezetes és rabul ejtő! (Megemlítendő, hogy hasonlóan látványos lumineszcens tavak léteznek még másutt is a világon, ilyen többek között például még az ausztráliai Gippsland Lakes is. {A képösszeállításban a 1. és 4. kép itt készült.})

hirdetés

2013. január