Betegségek lehetséges lelki okai a nőknél

A nőiesség megélése, átélése és felvállalása külső és belső jegyek összeadódásából ered. Gyakran hiányt szenvedünk önbizalomban, túl sokat adhatunk mások véleményére és még elégedetlenség is gyötörhet minket, s mindez olyan lelki nyomást helyezhet ránk, ami idővel kóros folyamatok kivetülését indíthatja el testünkben.

Betegségek lehetséges lelki okai a nőknél

A probléma sokszor nem testi, hanem lelki eredetű. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Engin Akyurt; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/woman-red-socks-model-people-2318996/)

A lélek egyensúlyának megbomlása testünkre nézve negatív történés, bár ez fordítva is igaz. Nem érdemes tehát óvatlanul bánunk magunkkal, bár, ha megtörténik a baj, még mindig van segítség, holott gyakran, ahol adódott már valami kóros folyamat, az teljesen nem biztos, hogy újra tökéletesen egész lesz és teljes. A nők különösen érzékenyen lettek hangolva az univerzum energiáira, így mindenképpen érdemes a szebbik nemnek több figyelmet fordítani önmaga irányába.

A prevenció talán a legfontosabb, ahogy az fentebb hangsúlyozva is lett, de ha mégis problémákkal szembesülünk, jobb, ha tisztában vagyunk néhány lehetséges kiváltó okkal, hiszen a betegségek nagy részben a lélek "jaj" kiáltásai. Egy jel, melyre figyelmünket fordítani érdemes. Ha mi nem érezzük magunkat elég erősnek, szakemberhez is fordulhatunk. A tudatalatti folyamatok feltárása bizony nehéz és rögös út lehet. Sokféle feldolgozási mód áll manapság rendelkezésünkre, és ha más nem azért kicsit érdemes próbálgatni néhányat, akkor is, ha éppen nincs semmi különösebb bajunk sem, végül is ezzel még rosszat nem tehetünk magunkkal. Természetesen az alternatív módszerek hatásfoka is korlátozott, és nagyon sok tényező befolyásolhatja hatékonyságukat, így nem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatot vagy szükséges orvosi beavatkozást sem, ugyanakkor sokat segíthetnek azok megélésében, utóhatásainak csökkentésében, s a betegség valódi, lelkiekre is visszavezethető okainak felderítésében. A test és a lélek tehát nem különíthető el egy határozott vonallal egymástól, egységet alkotnak és együttes harmóniájuk folyománya a "jól lét".

Különféle betegségek lelki okai

Lássuk hát, hogy az esetlegesen felmerülő betegségek mit is rejthetnek magukban?

Az alábbiakban néhány, gyakoribb betegség kerül felsorolásra, a maga lelki hátterű problémájával.

Herpesz: undorodás valamitől.

Frigiditás: a nemi örömök elítélése, elutasítása, a megnyílástól való félelem, rideg partner, félelem az odaadástól.

Húgyhólyag panaszok: szorongás, érzelmi beszűkülés, ragaszkodás valamely régmúlt nézethez, érzelmek visszatartása.

Fertőzések: harag, ingerültség, bántalom.

Mellel kapcsolatos panaszok: az anyasággal, gondoskodással való probléma.

Ciszta esetén: túldédelgetés.

Menstruációs panaszok: a női test természetes folyamatainak el nem fogadása, a nőiesség elutasítása, bűntudat.

Menstruáció: önáldozás, női ritmus, odaadás, elengedés.

Mióma: álterhesség.

Női szervek betegségei: nőiesség meg nem élése, szexualitás elutasítása.

Aranyér: zavarok az elengedésben, múltból tovább cipelt harag, továbbá határozatlanság, rugalmassághiány.

Rákos daganat: elfojtott harag, bánat, düh.

Tumor: szeretethiány.

Vastagbél problémák: éles kritikus jellem.

Szélgörcsök: szorongás, érzelmi túltelítettség, megemésztetlen gondolatok.

Cikluszavarok: női szerep elégedetlensége, szexuális problémák.

Fájdalmas menzesz: a nőiesség fájdalmas megélése.

Rendszertelen menzesz: a női ritmus meg nem találása.

A lelki tényezők természetesen nem csak betegségek kialakulásához vezethetnek, hanem olykor az orvosilag megmagyarázhatatlan jelenségekre is választ adnak, mint amilyen például egy egészséges nő áldott állapotba való kerülésének nehézségei, melyet a lelki okok felderítése mellett, különféle természetes módszerekkel is elősegíthetünk. Íme, például néhány megtapadás és beágyazódást segítő dolog:

Sok folyadék: hormonok és sejtek működésének szabályozása.

Magnézium: méhfal ellazítása.

Sok fehérje: anyai immunitás segítése, embrió megtapadása.

Búzacsíra olaj kapszula: sok E-vitamint tartalmaz, ami növeli a progeszteron szintet.

Almaecet: ami amúgy is kiváló sok bajra itt is hatásos, lúgosít.

Méhpempő: méhnyálkahártya felépülésének elősegítése.

Liget szépe olaj: segít a progeszteronszint hiányakor.

Palástfű: méherősítő, vetélés megelőző.

Barátcserje: a sárgatest működésének segítése.

Cickafark: a medence övi szervekre különösen jó hatást fejt ki, görcsoldó, nyugtató, gyulladás gátló, vérképző, méherősítő.

A nemi vágy elvesztése:

Ez a gond sajnos nem csupán a férfiak betegsége. Nőknél is előforduló probléma a vágy csökkenése vagy elvesztése. Kimerültség, nagy nyomás, stressz, a menstruációs ciklus lezajlása is szerepet játszik kialakulásában, hiszen a nemi vágy a ciklus közepén emelkedik, majd utána visszazuhan, végül a havi vérzés előtt újra felszökik. A csökkenő nemi vágynál fontos, hogy tudjunk lazítani és párunkkal meg tudjuk ezt beszélni, mivel lelki tényezőként gyakran a nem megértés vezethet kialakulásához. Életmódunk átgondolása is hathatós segítség lehet a helyes út felé orientálódásban.

Fontos tudnunk önmagunk belső énjével "kommunikálni" és megérteni azt, ami zajlik bennünk. Betegségeink nem maradhatnak meg olyan táptalajon, ami tudatosan ki van gyomlálva és békességgel van körbehintve. Látogassunk el tudatunk minden eldugott kis szigetére, nagy kaland és izgalmas felfedezések útja lehet ez számunkra, melynek jótékony és gyógyító hatása aranyat ér!

2014. június