Bélszín párolt zöldségekkel
A marhabélszín, vagy vesepecsenye, közismerten a marha legnemesebb része, így minden bizonnyal az egyik, ha nem a legízletesebb idoma is. Nem egyszer olyan híres gourmet ételek alapanyaga, mint a tatár bifsztek, a legfinomabb steakek, vagy éppen tokányok. Mi most egy egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis ízletes ételt készítettünk belőle!
Bélszín, párolt zöldségekkel
Hozzávalók (2 személyre):
40 dkg bélszín
Kaliforniai paprika
Szárzeller
Burgonya
Sárgarépa
Hagyma (vörös, vagy lila)
Vegyes zöldfűszer
Szójaszósz
Olivaolaj (a zöldségekhez)
Szezámolaj (a bélszínhez)
Elkészítése:
A húst vékony, körül-belül fél centis szeletekre vágjuk, majd egy tálba tesszük és bepácoljuk a szezámolajjal és a szójaszósszal, s 5 percet állni hagyjuk. A zöldségeket feldaraboljuk, majd egy serpenyőben, fedő alatt 10 percig pároljuk, eztán (levéve a fedőt) olivaolajon 5 percig sütjük. Ha a burgonya nem túl zsenge, esetleg érdemes előfőzni egy kicsit, nehogy a belseje nyers maradjon.
A marhabélszínt a rövid pácolódást követően szeletenként, oldalanként 2-3 percig, hirtelen (előhevített serpenyőben), magas hőfokon pirítjuk. (Természetesen rakhatunk több szelet húst is egyszerre egy nagyobb serpenyőbe, csak a lényeg, hogy ne fedjék egymást, illetőleg, hogy kellő távolságra legyenek benne egymástól ahhoz, hogy ne hűtsék le együttesen nagyon a serpenyő felhevült alját, mert akkor a bélszín hamar levet ereszt, s nem lesz megfelelő állagú és kellően ízletes.)
Ha minden elkészült, a bélszínt már a tányéron szórjuk meg friss őrölt borssal, s a zöldségekkel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Vali konyhájából
2015. január