Az ország, ahol mindenki mástól eltérően ünneplik a Valentin-napot

A Valentin napot hagyományosan a szerelmesek ünneplik, és főként a hölgyek részéről jellemző elvárás az, hogy kedvesük, párjuk valami aprósággal, figyelmességgel lepje meg őket ezen a napon. Nem egészen így van ez Japánban.

Valentin-napi ünnep - Japán

hirdetés

Japánban a Valentin nap egy kiemelkedő fontosságú, de legalábbis népszerűségű ünnepnek számít a lakosság körében, viszont egészen másként ünneplik, mint felénk. Történetesen, itt a nők azok, akik ajándékkal lepik meg a férfiakat. Az ajándék pedig hagyományosan valamilyen édesség, elsősorban csokoládé lehet.

A nők két típusú csokoládéval kápráztathatják el Valentin napon a férfi ismerőseiket, ezek egyike a "Giri-choco", míg a másikat "Honmei-choco" névvel illetik.

hirdetés

A kettő közül az első az, amelyet a nők férfi kollégái, főnökei, barátai és ismerősei kapnak, a "Giri-choco" elnevezés egyébként maga is erre utal (hiszen "kötelesség-csokit" jelent). Mivel ezt a típusú ajándékot a lányok, nők kötelezettségüknek megfelelően adják, így nem kell, és nem lehet benne felfedezni semmilyen "romantikus indíttatást".

Azok a fiúk és férfiak viszont, akik a "Honmei-csoki" típusú édességből kapnak, már szerencsésebbnek mondhatják magukat, hiszen ilyesmit a lányok és nők a párjuknak, szerelmüknek, férjüknek adnak.

A Honmei-choco esetében ennek megfelelően általában maga az édesség is sokkal értékesebb. Itt pedig nem is feltétlenül az árra kell gondolnunk (bár akár az ára is magasabb lehet), hanem arra, hogy a hölgyek előszeretettel készítik saját kezűleg a szerelmüknek, párjuknak szánt csokoládét. Úgy vélik ugyanis, hogy nem képviseli elég jól a szerelmüket az, ha egyszerűen besétálnak egy boltba, és megvesznek egy kész csokoládét.

Mivel Japánban igen nagy ünnep a Valentin nap, ezért már januártól megjelennek a boltokban a csokikészítéshez szükséges kiegészítők, így például a csokiformák és alapanyagok is, de persze a csokoládévásárok is elmaradhatatlan sallangjai az egész ünnepnek.

hirdetés

Ezek a csokivásárok pedig olyanok, amelyeket felénk talán elképzelni is nehéz: különböző, olykor egészen elképesztő csokiszobrok és édességek sorakoznak akár hatalmas termekben, csarnokokban is.

Azért ne gondoljuk, hogy Japánban csak a nők ajándékoznak! A Valentin napot éppen egy hónappal követően (március 14-én) úgynevezett "Fehér nap" veszi kezdetét, amikor viszont a férfiak vásárolnak ajándékokat - általában szintén csokit - a hölgyeknek. Mivel Fehér nap az ünnep neve, ezért főként fehér csokikat kapnak a nők és lányok, bár az ő esetükben az édességeken kívül a virágok és egyéb apróságok is gyakoriak lehetnek.

Mindennek eredményeként amint lecsengett a Valentin nap, az áruházak és boltosok máris tölthetik fel újra a készleteiket, a férfiaknak pedig igazán nem lehet alibijük a feledékenység arra az esetre, ha nem szereztek be valami apróságot a párjuknak - hiszen lépten-nyomon Fehér napi ajándékokba és akciókba botlanak március elején...

Diós Anita

2017. február