Az orosz animátor, aki üvegre fest

Az animációt néhányan még napjainkban is a "gyerekek műfajának" tartják, pedig voltaképpen nem is egy műfajról van szó, az pedig még nagyobb tévedés, hogy az animációs filmek tárházában csak a gyerekek találnának maguknak igazi gyöngyszemeket. Aleszandr Konsztantyinovics Petrov üvegre festett, gyakran egészen drámai animációs filmjeinek hangulata és képvilága például könnyedén magával ragadhat minden műkedvelőt.

Aleszandr Konsztantyinovics Petrov - Az öreg halász és a tenger

Aleszandr Konsztantyinovics Petrov - Az öreg halász és a tenger

Aleszandr Konsztantyinovics Petrov orosz animátor és animációs rendező első filmjeit Oroszországban készítette, majd Kanadában Az öreg halász és a tenger című regény animációs feldolgozására vállalkozott.

Utóbbi nemcsak az első nagy formátumú animációs film lett, de hatalmas siker is, ami nem is csoda elnézve az üvegre készített festményeket, amelyek a filmet alkotják.

Aleszandr Konsztantyinovics Petrov orosz animátor

Aleszandr Konsztantyinovics Petrov

Az üvegre festés ezen technikáját Petrovon kívül a világon is mindössze néhány animátor sajátította el.

A képek megfestéséhez Petrov nem használt ecsetet, ehelyett ujjával több, egymás fölé helyezett üveglapra helyezte fel a festéket, és mivel lassan száradó olajfestéket használt, az üveglapokat pedig el tudta csúsztatni egymáshoz képest, így nemcsak azt érte el, hogy "megmozduljanak" az általa megalkotott képek, de térérzetet is keltett a háttér különböző elemeinek eltérő mértékű mozgatásával.

Az öreg halász és a tenger két év alatt készült el: Petrov 1997-ben látott neki, és 1999-re lett készen a több mint 29 ezer képkockával. Végül a filmért nemcsak a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat zsebelhette be, de egyben megkapta érte a neves Annecy International Animated Film Festival nemzetközi animációs filmfesztivál nagydíját is.

Bármennyire egyedülálló is azonban Petrov technikája, és bármennyire is mesterien készítette el animációs filmjeit, egy 2009-es interjúban elárulta, hogy munkanélküli, és utolsó pénztartalékait használja fel.

A terveiről azért nem mondott le, 2010-ben ugyanis azt nyilatkozta a most 60 éves művész, hogy annak ellenére, hogy nincsen rá tőkéje, szeretne nekilátni egy olyan animációs filmnek, amelyet egy újabb, általa kidolgozott technikával készítene el.

2014-ben Petrov egy háromperces animációt készített "Tűzmadár" címmel, amely a szocsi téli paralimpiai játékok reklámjaként volt látható, majd 2015-ben az animátor ismét megerősítette, hogy ha meglesz rá a fedezet, újabb animációt szeretne készíteni abban a stílusban, amellyel világhírű lett.

Diós Anita

2018. január