hirdetés

Az illatok szó szerint csodákra képesek: tudod, milyen hatással vannak rád a mindennapokban?

A hétköznapok során, amelyek tele vannak munkahelyi feladatokkal és különböző "hajszákkal", sokan nem is sejtjük, hogy az illatok milyen fontos szerepet játszanak az ember életében. Nem túlzás azt állítani, hogy néha csodákra képesek. A következő sorokban érdekes tényeket mutatunk be arról, hogyan érzékeljük az illatokat, valamint arról, hogy milyen hatással vannak az érzelmeinkre és élményeinkre.

Az alábecsült emberi orr

Kezdjük érzékszervi felszerelésünk legfontosabbjával, amely lehetővé teszi számunkra az illatok érzékelését. Az emberi orrot sokáig alábecsülték, de későbbi kutatások kimutatták, hogy akár 400 szaglóreceptorral is büszkélkedhet. Az érzékeny emberi orr körülbelül egy trillió illatot képes érzékelni, ami jóval több, mint amit még több mint 50 évvel ezelőtt is gondoltak. Ráadásul az illatok mindenhol ott vannak körülöttünk, akár kevésbé, akár kellemesebbek. Befolyásolják a hangulatunkat, pozitív és negatív érzelmeket egyaránt kiválthatnak, és esetleg még a stresszt is elnyomhatják. Bizonyos mértékig még a gyógyulást és a gyógyulási folyamatokat is támogathatják.

Milyen érzelmeket váltanak ki az illatok?

A körülöttünk lévő illatok egészen finoman befolyásolják, hogy miként emlékszünk vissza bizonyos helyekre és helyzetekre. Biztosan tapasztaltad már, hogy egy illat enyhe szippantása kiváltott egy emléket a gyermekkorodról, egy barátodról, vagy akár egy olyan apróságról, mint amikor a Crest csíkokkal fehérítetted a fogaidat.

Az illatok az orrban lévő receptorokon keresztül hatolnak be az agyba, és igen jól tudnak manipulálni minket, amit különböző helyzetekben ki lehet használni - nyugalom, öröm érzésének kiváltására, de akár vásárlásra is ösztönözhetnek. Hiszen aminek jó illata van számunkra, azt valahogy tudat alatt könnyebben elfogadjuk. Ezt a tényt még egyes munkaeszköz-gyártók is kihasználják, akik a munkavédelmi szerelőkesztyű parfümözik, ezzel elfedve a kellemetlen gumiszagot.

Illatok

Hogyan lehet több illatot vinni az életbe?

Az eddig leírtakból világosan látszik, hogy az illatok sokkal fontosabb szerepet játszanak az emberek életében, mint ahogy azt beismernénk. Valójában tudat alatt másképp érzékeljük azokat az embereket, akiknek más az "illatuk", mint nekünk, és nem csak az élettárs megtalálása esetén, hanem a különböző élethelyzetekben a barátok vagy "szövetségesek" esetében is. Több tanulmány is kimutatta, hogy csukott szemmel is képesek vagyunk valakit jelentősen vonzóbbnak, fiatalabbnak vagy akár vékonyabbnak érzékelni a szaglás alapján.

Érdemes azt is tudni, hogy mindannyiunk orra úgymond a "saját illatainkra" van kihegyezve, és ez egészen egyedi keverék. Érdemes tehát minél többet körülvenni magunkat a számunkra kellemes illatokkal, és erre a célra nemcsak a diffúzorba való illóolajokat, a kedvenc parfümünket használhatjuk, hanem a mosóparfümök is, amelyek néhány cseppel gyönyörű illatúvá varázsolják a szennyest.

Szponzorált tartalom

2023. június 30.