Atopodentatus unicus

Az Atopodentatus unicus az állatok (Animalia) országába, a valódi szövetes állatok (Eumetazoa) alországába, a kétoldali szimmetriájúak (Bilateria) alországágába, az újszájúak (Deuterostomia) főtörzsébe, a gerinchúrosok (Chordata) törzsébe, a gerincesek (Vertebrata) altörzsébe, az állkapcsosok (Gnathostomata) altörzságába, a négylábúak (Tetrapoda) főosztályába, a magzatburkosok (Amniota) csoportjába, a hüllők (Reptilia) osztályába, a pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, a gyíkok (Sauria) alrendjébe, az Atopodentatuszok nemzetségébe tartozó, jelenleg egyetlen faj.

Atopodentatus unicus rekonstrukciója

Atopodentatus unicus rekonstrukciója

hirdetés

Ez az igencsak furcsa kinézetű (tudományos neve is erre utal) tengeri őshüllő a Kora triász kor Olenyoki, valamint a Középső triász Anisusi korszakából, 247,2-242 millió évvel ez előttről, a délnyugat-kínai Yunnan (Jünnan) tartomány béli Guanling formáció (Guanling Formation) finomszemcsés kőzetéből, a jó megtartásáról és a hihetetlenül változatos fajgazdagságáról híres Luoping (Loping) tengeri fauna részeként ismert.

Atopodentatus unicus típuspéldánya - WIGM SPC V 1107

Atopodentatus unicus típuspéldánya - WIGM SPC V 1107

Típuspéldányát, mely a WIGM SPC V 1107 jelzést viseli, 2014-ben fedezték fel (Yunnan, China {24.7° N, 104.3° E: paleocoordinates 10.8° N, 94.3° E}), s írták le L. Cheng és munkatársai, X. -H. Chen, Q. Shang és X. Wu (2014. február 3.). Eme lelet egy majdnem teljes csontváz, melynek bal laterális oldalán a koponya rosszul megőrzött.

Az Atopodentatus unicus anatómiája

Az Atopodentatus unicus csaknem 3 méter hosszú tengeri őshüllő volt, hosszúkás, keskeny testéhez képest igencsak rövid nyakkal, valamint robosztus végtagokkal és csípővel.

Atopodentatus unicus csontváza

Az Atopodentatus unicus csontváza

Karcsú bordázattal, jól fejlett medence- és mellövvel, továbbá meglehetősen hosszú felkar- és combcsonttal rendelkezett.

hirdetés

Ez az akkoriban korántsem szokatlan, korai tengeri őshüllőkre jellemző külső (leszámítva a kis fejet és a kissé túlságosan is rövid nyakat) a kutatók szerint arra utal, hogy az Atopondentatus csak részben folytatott vízi életmódot, s ideje egy részét még a szárazföldön töltötte.

Atopodentatus unicus koponya

Atopodentatus unicus koponya

Az állat különlegessége, ami rendkívüli, már-már extrém külsejét okozta, az különös szájszerve. Az Atopodentatus unicus felső állkapcsa ívelten lefelé hajlik, belső két oldalán pedig több száz, apró, zománcos, szőrszerű fog helyezkedik el, melyek fogmeder helyett az álkapocs oldalfalába ágyazódnak.

Mindezen kívül az állat pofáján egy bemetszés is található, melyben egymással szemben, szintén hasonló fogak sorakoznak. Eme, eddig a tengeri hüllőknél teljesen ismeretlen, meglehetősen sérülékeny száj arra utal, hogy az állat táplálékát minden bizonnyal a vízben élő apró, kicsiny szervezetek (férgek, rákocskák, stb.) jelentették, melyeket a sekély tengeri iszapos üledékből szűrt ki különös, lapátra hasonlító, szűrőfogakkal teli, cipzárszerű ajkaival.

Atopodentatus unicus rekonstrukció (rajz)

Atopodentatus unicus rekonstrukció (rajz)

hirdetés

Életmód

Az Atopodentatus unicus egy különös tengeri hüllő volt, mely élete nagy részét a sekély tengerben, esetleg az árapály zónában, a tengeri aljazatot apró szervezetek után kutatva töltötte, időnként ki-kibukkanva a szárazföldre sütkérezni egy kicsit.

Atopodentatus unicusok rekonstrukciója (rajz)

Atopodentatus unicus rekonstrukció (rajz)

Ami szaporodását illeti, meglehetősen keveset tudni róla, de minden bizonnyal tojásrakó volt, mint a hüllők többsége.

2015. február