Anyák napja

Anyák napját, Magyarországon, hagyományosan május első vasárnapján ünnepeljük, s ekkor az édesanyák mellett a nagymamákat is köszöntjük. Ez a kedves ünnep az ókori Görögországból származik, ahol Rheának, az istenek anyjának ünnepén az anyaság tiszteltének napját is megtartották egyben.

Anyák napja

Az idők folyamán aztán az anyák ünnepének egy külön napot szenteltek. Az 1600-as években, Angliában, a húsvét utáni negyedik vasárnapot tűzték ki az ünnepnek, ekkor a családjuktól távol dolgozó szolgálók is szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek és édesanyjukkal tölthessék el a napot.

Mai formájában Anyák napja az Egyesült Államokból indult hódító útjára, ahol is elsőként Bostonban 1872-ben került megrendezésre. Az ünnep egyre népszerűbbé válásával aztán 1914-ben Woodrow Wilson amerikai elnök hivatalosan is ünneppé nyilvánította e becses szokást. Sajnos, az ünnepben rejlő üzleti lehetőségeket meglátva, Európában először a virágárusok szervezetei kezdték el népszerűsíteni az Anyák napját, ami aztán így végül a világ legtöbb országában ünneppé vált, ami viszont dicséretes.

Hazánkban először 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szervezett Anyák napi ünnepséget. 1990 óta az Anyák napját követő hétfői napon, a Nevelőotthonok Magyarországi Egyesületének kezdeményezésére, az anya nélkül nevelkedő gyermekek napját is megrendezik.

Érdekesség, hogy a világ különböző országaiban, más és más napon ünneplik az édesanyákat, így például Afganisztánban és Bulgáriában március 8-án, az USA-ban, Ausztriában, Németországban, Finnországban, Brazíliában, vagy éppen Törökországban stb. május második vasárnapján, Panamában pedig december 8-án és még sorolhatnánk.

Akármikor is legyen eme jeles nap, annyi biztos, hogy, éljünk bárhol is a világon, édesanyáink gondoskodása, szeretete és odaadása, mely nap, mint nap elkísér bennünket, megérdemli az ünneplést!

Minden anyukának boldog Anyák napját kívánunk!

2014. május