Amszterdam, Észak Velencéje

Amszterdam híres világhírű múzeumairól, jellegzetes házairól, sugárútként működő csatornáiról (grachtok), valamint a felettük átívelő, közel 1300 hídjáról. S, ha ez még nem volna elég, a környező holland táj is gyönyörű, végeláthatatlan virágmezőivel, melyekre szüntelenül esős, borongós égboltja borul.

Amszterdam, Észak Velencéje

Amszterdam

hirdetés

Hollandia (így tehát a Holland Királyság {Koninkrijk der Nederlanden}) fővárosa (1813 óta), vagy, ahogy még emlegetni szokták, Észak Velencéje, az Amstel folyó torkolatánál fekszik, közel az Északi-tengerhez. Nevének jelentése: "gát az Amstelen" (régies elnevezése: Amstelerdam). A várost a XIII. században halászok alapították, akik az ingoványos talaj miatt, első, könnyű faszerkezetes házaikat az Amstel folyó környéki töltéseken húzták fel. A ma közel 800 ezer lakosú Amszterdam legjelentősebb fejlődési korszakát a XVI. század végén, valamint a XVII. században élte. 1613-ban kezdték el kialakítani a város alapstruktúráját képező három legfontosabb fő csatornát is, a Herengracht-ot, a Keizergracht-ot és a Prinsengracht-ot.

Amszterdam, Észak Velencéje

Az arany és ezüstkereskedelem virágzott az ekkor már jelentős tengerközeli városban. Ennek, a hollandok által csak "Arany Korszakként" emlegetett időszaknak végül 1672-ben az angolok és franciák egyidejű támadása vetett véget, ám az ekkor már Európa szerte tekintélyes súllyal bíró városnak a befolyása mégsem csökkent, sőt, kereskedelme csak ezután kezdett el igazán növekedni, mely tendencia egészen a XIX. század eleji francia uralom kezdetéig ki is tartott.

Az ezt követő gazdaságilag és demográfiailag válságos időszakot Amszterdam is megsínylette, például házai közül sok ekkor dőlt romba, jórészt a tartós lakatlanság, valamint a karbantartás teljes hiánya miatt. 1813-tól, 1940-ig aztán újabb fellendülés következett, a város újra terjeszkedni, épülni-szépülni kezdett. A történelmi belvárost ekkor lebontották és teljesen újjáépítették, számos csatornát töltöttek fel, valamint sok egyéb más technikai újítást vezettek be a városi közlekedés megkönnyítésének jegyében.

Amszterdam, Észak Velencéje

A szüntelen fejlődés napjainkban is folytatódik, s ennek megvalósítása érdekében sokszor már a tengerből töltenek fel területeket, hogy teret nyerjenek az újabb épületeknek. Érdekesség, hogy 200 évvel ezelőtt még nem léteztek házszámok, így díszes faragványok (fríz) tették egyedivé a házak homlokzatát.

hirdetés

Frízekből egykoron közel 3500 készült, melyből 850 ma is látható. Ma Amszterdam egy igazi történelmi és kulturális központ. A repülőtérről 15 perc alatt a városba lehet érni, s a belvárosi látnivalókat már akár gyalog is végigjárhatjuk. Eme régiót egyébként 1999-ben teljes egészében műemlékvédelem alá helyezték.

Amszterdam, Észak Velencéje

Amszterdam bohém hangulata és a zsúfolt, egymásra épült házak ellenére nyugalmat sugároz, atmoszférája fiatalos és dinamikus. Berkein belül a leggyakoribb közlekedési eszköz a kerékpár, melyhez rendkívül jó infrastruktúra is párosul.

A város talán egyetlen árnyoldala, a szemérmetlenségéből adódó, a krullokból (szinte teljesen nyitott, "szabadon folyó" vizeldék) áradó jellegzetes szagok, illetőleg a prostitúcióra fektetett, talán túlságosan is nagy hangsúly lehet. Amszterdamban közel 50 múzeum működik, köztük számos olyan világhírű múzeum is, mint a Rijksmuseum, vagy például a Van Gogh múzeum, de természetesen mindezeken kívül is sok további érdekesség és látnivaló várja az oda látogatókat. Érdemes még megemlíteni, hogy Amszterdam híres, már-már túlságosan is szabadelvű, ledér mivoltáról, melyet mi sem tükröz jobban, mint, hogy, jellegzetes coffeeshopjaiban legálisan árusíthatnak, így a betérő vendégek fogyaszthatnak csekély mennyiségű marihuánát, melynek forgalmazását természetesen szigorú szabályokhoz kötik, továbbá híres még vöröslámpás negyede is. Extrémitása még múzeumi kínálatában is ékesen megjelenik, így található itt Bibliamúzeum, Energetika múzeum, Szex múzeum, Erotika múzeum, Filmmúzeum, Gyémánt múzeum, Kínzások múzeuma, Hermitage, Madame Tussauds múzeum, Tulipán múzeum, Heineken múzeum, de még Marhuana és hasis múzeum is!

Rijksmuseum Amsterdam (Nemzeti Múzeum)

A Museumpleinen, a Jan Luijkenstraat 1-es szám alatt fellelhető múzeum számos, neves gyűjteménynek ad otthont, melyek között olyan jelentősek is találhatóak, mint a holland aranykor festészetének leggazdagabb tárlata, a legnagyobb Rembrandt-gyűjtemény, valamint itt működik Hollandia legnagyobb nyilvános művészettörténeti könyvtára is.

Van Gogh múzeum (Van Gogh Museum)

Vincent van Gogh, a holland nagymester mintegy 200 festményét, 500 rajzát és vázlatát, valamint közel 700 (jórészt testvéréhez, Theóhoz írt és tőle fogadott) levelét rejtő múzeum, mely 1973-ban nyitotta meg kapuit.

hirdetés

A létesítmény könyvtára is figyelemre méltó, mely jelenleg közel 24 000 kötettel rendelkezik.

Nemo múzeum (Science Center Nemo)

A történelmi kikötővel szembeni tengerparton fekvő, hajó alakú épület egy egészen egyedi, a tudományt és a technológiát a művészettel ötvöző darabok bemutató gyűjteményt rejt magában. Tetőteraszáról, melyre a belépés ingyenes, csodálatos és egyedülálló panoráma nyílik a városra.

Amszterdam, Nemo múzeum

Amszterdam, Nemo múzeum

Madame Tussauds múzeum

Ha Hollywood nem is, itt biztosan számos hírességgel, vagy legalábbis élethű viaszmásukkal találkozhatunk. Eredetileg 1761-ben alapították a múzeumot Bernben, akkor még Marie Grossholtz néven. Marie szülei hóhérok voltak, így hozzászokott a holttestek látványához, melyekről első viaszfiguráit mintázta. Művei egy csapásra, anyaira népszerűvé váltak, hogy még a királyi udvar is nagy érdeklődést mutatott irántuk. 1795-ben Marie hozzáment Francois Tussaud-hoz, kivel a forradalom miatt később Angliába menekültek, majd itt nyitották meg első kiállításukat, a Madame Tusseud múzeumát. Az Angol Örökség részévé nyilvánított múzeum a mai napig készít szobrokat, melyek a legnagyobb körültekintéssel készülnek, olyannyira, hogy az alkotók múzsáikhoz szó szerint házhoz mennek.

Zaanse Schans

Eme különleges skanzen Amszterdam központi régióitól kissé északra, a Zaandam szomszédságában fekvő Zaandijk közelében helyezkedik el, s látképe egyenesen páratlan szépségű.

Amszterdam, Zaanse Schans

Amszterdam, Zaanse Schans

Zaanse Schans egyébként egy olyannyira jelentős szabadtéri néprajzi múzeum, mely közel 900 000 turistát vonz évente, ami nem is csoda, hiszen 35 történelmi házikójával és az építészetileg egészen 1574-ig visszanyúló szélmalmaival, igazi kulturális kuriózumnak számít!

Amszterdam, Zaanse Schans

Amszterdam, Zaanse Schans

2013. december