Almás csirkeleves őrségi módra
Bár az almás csirkeleves nem kifejezetten húsvéti eledel, az Őrségben gyakran került baromfi is az asztalra húsvétvasárnap, ráadásul a különleges ízvilága miatt ez a fogás tökéletesen alkalmas ünnepi eledel lehet egy jól megválasztott menüsor elemeként.
Almás csirkeleves őrségi módra (Forrás: Ízletes.hu)
Hozzávalók:
Egy csirke feldarabolva
Egy csokor apróra vágott petrezselyem
50 gramm liszt
1,5 dl tejföl
2 tojás sárgája
0,5 kg alma megpucolva, felkockázva
Cukor, esetleg méz az alma főzéséhez ízlés szerint
Só ízlés szerint
Elkészítés:
1. A feldarabolt csirkét tegyük fel főni, majd ha a leve forrni kezd, szedjük le a tetejéről a habot. Ezután két órán át hagyjuk lassú tűzön.
2. Következő lépésként adjuk hozzá a petrezselymet, és főzzük újabb öt percig.
3. Készítsünk habarást az 50 gramm lisztből és 1,5 dl tejfölből, keverjük hozzá a két tojássárgáját is. Ne feledkezzünk meg a hőkiegyenlítésről sem, mielőtt a habarást a leveshez adnánk - vagyis, előbb tegyük a habarást is langyossá-meleggé úgy, hogy keverünk hozzá néhány evőkanállal a léből.
4. Az almás "szósz" elkészítéséhez a fél kiló megpucolt és felkockázott almát kevés cukros vízzel puhára főzzük, majd kivesszük és összetörjük, ezután pedig visszahelyezzük a cukros lébe.
5. Adjuk a leveshez az almát és annak levét, ízlés szerint sózhatjuk is. Ezután tálalhatjuk is, lehetőleg még forrón!
Diós Anita
2018. március