hirdetés

Agytréning

Bár a nyári hónapok elsősorban a testi pihenésről szólnak, érdemes elménk karbantartására is időt szakítani. Ez annál is inkább fontos, mivel agyunk egészsége és állapota gyakorlatilag egész, az irányítása alatt álló, szervezetünkre hatással van, így, ha jobb kondícióban van agyunk, akkor testünk is könnyebben gyógyul, erősödik, regenerálódik.

Agytréning

Forrás: pixabay.com; Fotó: aytuguluturk; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/mechanical-brain-man-machine-2033446/

hirdetés

Íme, néhány tipp, amivel edzhetjük:

Rajz - A rajz serkenti a jobb félteke aktivitását, így gyakorolva inspiráló hatást kreatív gondolkodásunkra.

Meditáció - A meditáció elsősorban a prefrontális kéreg működését serkenti, mely főként a fejlett gondolkodás, a beszédkészség, és a teljesítőképesség növeléséért felelős, ráadásul még a stresszt is enyhíti.

Mély légzés - Napi 10-15 perc lassú, mély ki- és belégzés megváltoztathatja életminőségünket. A mély légzés következtében feldúsul vérünk oxigénszintje, ez által agyi funkcióink is élénkebbé válnak.

Nevetés - A nevetés serkenti az endorfin szintjét az agyban, így rendkívül jó hatással van az általános közérzetre, valamint természetes stressz csökkentő.

Környezetváltozás - A környezetváltozás ösztönzőleg hat agyunkra az új impulzusok és élmények által. Ezért változtassuk gyakran útvonalainkat (pl.: munkába, boltba menet), étkezési szokásainkat, szabadidős elfoglaltságainkat, tehát minden olyat, ami rutinná vált életünkben.

Zenehallgatás - A zenehallgatás, egyes tanulmányok szerint, pozitívan ingerli a jobb féltekét és szó szerint megváltoztatja a struktúráját. Ugyanezen megfigyelések alapján, akik tehát sok zenét hallgatnak, gyakran okosabbak és több érzelmi intelligenciával rendelkeznek, mint mások. A klasszikus zenével bal agyféltekénket serkenthetjük, így érhetjük el egy kis Mozart, vagy Beethoven hallgatásával, hogy élénküljön logikai gondolkodásunk, és jobbak legyünk matematikából.

Pozitív gondolkodás - 10 perc pozitív gondolkodás naponta javítja a gondolkodást és a problémamegoldó képességet.

hirdetés

Írás - Az írás nagyszerű módja annak, hogy kifejezzük összetett gondolatainkat, érzéseinket, miközben létrejön egyfajta kritikus gondolkodás, javul a memória.

Keresztrejtvény - A rejtvényfejtés javítja a memóriánkat, fejleszti problémamegoldó képességeinket, s mivel kihívást jelent, ezért mentálisan felettébb élénkítő hatása van.

Dióevés - Brazil és Dél-amerikai egyetemisták megfigyelték, hogy amikor vizsga előtt diót ettek, eredményeik növekedtek. Ezt egyéb tudományos vizsgálatok is kezdik alátámasztani, tehát a dió valóban fokozhatja az agy hatékonyságát.

Szaglás - Bizonyos fűszernövények illata serkentőleg hat agyunk működésére, mint például a bazsalikom, mellyel hatékonyságát tudjuk elősegíteni, vagy a borsmenta, mely felgyorsítja a gondolkodást.

hirdetés

Összegezve agyunk karbantartásában is a legfontosabb a változatos, ingerekben gazdag környezet, a folyamatos érdeklődés a különböző dolgok iránt és az aktív, élénk életmód.

2012. augusztus