Afrikai gabona
Mint ahogy a ruhákban, színekben, úgy ételeinkben is trendek alakulnak ki. A 2014-es év egyik nagy felfedezett növénye az afrikai gabona, az úgynevezett teff. Természetesen ez az őrület is a sztároktól származik, hiszen ha Gwyneth Paltrow is ezt eszi, akkor ez a növény tudhat valamit. De vajon milyen tulajdonságaival győzte meg Hollywoodot ez a rém egyszerű kis Etiópiában termesztett gabona?
Afrikai gabona
Elsődlegesen talán azt kell kiemelnünk, hogy gluténmentes, így az egyre nagyobb számban jelentkező gluténérzékenyek körében teli találat, hiszen tápértéke sokkal magasabb, mint a rizsé, vagy a kukoricáé, mégis kíméletes a szervezettel. Szénhidrát, vas és kalciumtartalma rendkívül magas, 286 kalória, 56 gramm szénhidrát és 8,4 gramm fehérje van egy pohárnyi magban. Íze enyhén mogyorós, így különleges ízvilágot kölcsönöz a belőle készült ételeknek.
Leginkább vízben megfőzve lehet elkészíteni köretként, vagy desszertnek puding, vagy palacsinta formájában, de tésztája alkalmas arra is, hogy injera (hagyományos etióp kenyér) készüljön belőle. A diétázóknak is egy új színt vihet az életükbe, hiszen a teff 40% rezisztens keményítőt tartalmaz, ami jelentősen hozzásegít a fogyáshoz, mert közreműködésével a szervezet több kalóriát képes elégetni, így akár a szigorú fogyókúráknak is búcsút mondhatunk örökre.
Sok jó tulajdonsága ellenére egyetlen hátránya mégis van, ára eléggé borsos, 400 g 7 Font körül mozog, ami körülbelül 2 500 Ft.
2014. január