Afrikai gabona

Mint ahogy a ruhákban, színekben, úgy ételeinkben is trendek alakulnak ki. A 2014-es év egyik nagy felfedezett növénye az afrikai gabona, az úgynevezett teff. Természetesen ez az őrület is a sztároktól származik, hiszen ha Gwyneth Paltrow is ezt eszi, akkor ez a növény tudhat valamit. De vajon milyen tulajdonságaival győzte meg Hollywoodot ez a rém egyszerű kis Etiópiában termesztett gabona?

Afrikai gabona

Afrikai gabona

Elsődlegesen talán azt kell kiemelnünk, hogy gluténmentes, így az egyre nagyobb számban jelentkező gluténérzékenyek körében teli találat, hiszen tápértéke sokkal magasabb, mint a rizsé, vagy a kukoricáé, mégis kíméletes a szervezettel. Szénhidrát, vas és kalciumtartalma rendkívül magas, 286 kalória, 56 gramm szénhidrát és 8,4 gramm fehérje van egy pohárnyi magban. Íze enyhén mogyorós, így különleges ízvilágot kölcsönöz a belőle készült ételeknek.

Leginkább vízben megfőzve lehet elkészíteni köretként, vagy desszertnek puding, vagy palacsinta formájában, de tésztája alkalmas arra is, hogy injera (hagyományos etióp kenyér) készüljön belőle. A diétázóknak is egy új színt vihet az életükbe, hiszen a teff 40% rezisztens keményítőt tartalmaz, ami jelentősen hozzásegít a fogyáshoz, mert közreműködésével a szervezet több kalóriát képes elégetni, így akár a szigorú fogyókúráknak is búcsút mondhatunk örökre.

Sok jó tulajdonsága ellenére egyetlen hátránya mégis van, ára eléggé borsos, 400 g 7 Font körül mozog, ami körülbelül 2 500 Ft.

2014. január