A XXI. század leglátványosabb szuperholdja következhet

A 2016-os év a csillagászok szerint azért is érdekes, mert eme esztendő utolsó negyedében, egymást követően, három szuperhold is látható az égen, melyek közül egy, különösen kivételes látványt nyújthat, mely egész biztosan magával ragadja majd az éjszakai égbolt szerelmeseit!

Szuperhold Kanada egén

Egy korábbi szuperhold Kanada egén

A hivatalos definíció szerint, szuperholdról akkor beszélhetünk, ha olyan telihold látszik az égen, mely az ellipszis alakú pálya, a Földhöz közelebbi pontján következik be, vagy attól legfeljebb 90 százalékos eltérést mutat.

Ez, bár az október 16-ai, mely egybeesik az Észak-Amerikában "vadászok holdjaként" is emlegetett "jelenséggel", és a december 14-ei esetében nem teljesen van így, persze, ez a látványon mit sem csökkent, azonban a november 14-ei holdtöltével kapcsolatban, olyannyira így lesz, hogy nagy eséllyel, akkor láthatjuk a XXI. század legcsodásabb szuperholdját, ugyanis ez lesz századunkban a Földhöz legközelebb bekövetkező telihold.

Érdemes továbbá csak azért sem lemaradni a nem mindennapi látványról, mert a csillagászok szerint, legközelebb hasonlót, csak 2034. november 25-e táján láthatunk majd.

Íme, néhány kép, egy kis ízelítőnek, az október 16-ai "szuperholdról":

Szuperhold, 2016. október 16. - Inishowen, Donegal, Íroroszág

Szuperhold, 2016. október 16. - Inishowen, Donegal, Íroroszág (Forrás: Twitter)

Szuperhold, 2016. október 16.

Forrás: Twitter

2016. október