A waitomoi szentjánosbogár barlang

Az Új-Zélandon található Waitomo barlangjában (Glowwrom Caves) különleges látvány tárul a látogató szeme elé. A földalatti üregeket egy bizonyos szúnyog, az Arachnocampa luminosa lárváinak milliói lakják, melyek éjt, s nappalát fényárba borítják az amúgy komor falakat.

Waitomoi szentjánosbogár barlang

A waitomoi szentjánosbogár barlang belülről

hirdetés

A barlang alatt egy másik földalatti üregrendszer is húzódik, ahova csak csónakázva, a föld mélyén csordogáló folyón, a Styx-en lehet eljutni. A rendszert 1887-ben fedezték fel. A barlang, megtévesztő nevét onnan kapta, hogy eme szúnyog fényt kibocsátó lárvái feltűnő hasonlóságot mutatnak a szentjánosbogarakhoz, holott nem azok. A szúnyoglárvák azonban nem párzási rituálé céljából bocsátanak ki fényt, hanem azért, hogy magukhoz csalogassák a repülő rovarokat, amelyekre aztán lecsapva lakmározhassanak.

Vadászati technikájuk az, hogy egy kb. 10-15 centiméteres, ragadós, világító nyúlványt engednek le a plafonról csüngve, majd a fény által odacsalt és leszálló rovar ráragad a fonálra, s így a lárváknak már nincs más dolguk, mint felhúzni áldozatukat.

hirdetés
Csónaktúra a waitomoi szentjánosbogár barlangban

Csónaktúra a barlangban

Mindezek ellenére azonban az emberi szemnek gyönyörű látványt nyújt a rengeteg rovar, tehát ide látogatni egész biztos, hogy feledhetetlen élmény! Annál is inkább, mivel az Új-Zélandig való eljutáshoz képest maga a belépő már nem egy tetemes összeg, jelenleg mindössze 48$ (NZD - új-zélandi dollár).

hirdetés

2013. november