Ökológiai sokk! - A világ úszó szemétkontinense(i)

Az ember nap, mint nap leviszi az aktuális szemetet, ki szelektíven, ki sajnos még válogatás nélkül, s e közben el sem gondolkodunk azon, vajon hová is kerül mindez? A legtöbb esetben természetesen a szeméttelepre, vagy egy újrahasznosító üzembe kerülhet, azonban vannak olyan régiók is, ahol a valóság ennél sokkal sokkolóbb!

A világ úszó szemétkontinense

Az úgynevezett Pacific Trash Vortex, egy olyan, az emberi hanyagságnak köszönhetően kialakult képződmény a Csendes-óceánon, mely gyakorlatilag egy durván 2500 km átmérőjű és a legtöbb pontján a 10 méteres vastagságot is elérő, úszó szeméthegy.

Az ország méretű komplexum nem teljesen összefüggő, többnyire hatalmas műanyag szigetekből (nem is csoda, hiszen nem kevesebb, mint 100 millió tonna műanyagot gyártanak évente a világon), összecsomósodott kötelekből, kábelekből, háztartási gépalkatrészekből, vegyi iszapból és "hétköznapi" szemétből létrejött hegyes-dombod "vidékekből" áll, melyek csapdázódtak a Csendes-óceán északi áramlataiban, melyek nagyjából San Francisco és Hawaii között, egy forgó rendszeren belülre gyűjtötték össze őket.

Az itt megjelent képek magukért beszélnek és talán egy kicsit mindannyiunkat rádöbbentenek arra, milyen fontos is a jövőre nézve az emberiség által termelt hulladékok környezetbarát kezelése, újrahasznosítása, hacsak nem akarjuk, hogy gyermekeink és unokáink szó szerint szemétkupacokon élve nőjenek fel, s, hogy a Föld, még csodás tájait is ellepje a hulladék.

Annál is inkább, mivel mindennek levét már mi is isszuk, hiszen az e helyeken tonnaszám fellelhető mikroszkopikus műanyag és egyéb szemétdarabokat az arra járó állatok is elfogyasztják, s ezen anyagok így belekerülve a táplálkozási láncba, egészen a mi asztalunkig is eljutnak...

Nem is szólva arról, hogy mivel mi, emberek vagyunk a táplálkozási lánc csúcsa jelenleg, lényegében bennünk halmozódnak fel legnagyobb mennyiségben e veszélyes, hulladék anyagok. (Továbbá számos állatfaj e sok szeméttel kontaktusba kerülve rémisztő módon és mennyiségben el is pusztul.)

A világ úszó szemétkontinense, sokkoló kép

A hangsúly e hatalmas óceáni szeméttelepek eltávolításán kívül többek között a megelőzésen van, mi is tehetünk azért, hogy e gigantikus szemét felhalmozódás már ne folytatódjon tovább, például, ahol csak lehet, gyűjtsük szelektíven a háztartási szemetünket, a sütőolajt, stb. továbbá igyekezzünk minél kevesebb műanyagot felhasználni életünk során.

A világ úszó szemétkontinense, térkép

Mivel sajnos nem csak a Pacific Trash Vortex az egyetlen hatalmas szeméttel telítődött óceáni örvény, e térkép jelöli a többi négyet is a "nagy öt" közül...

A világ úszó szemétkontinense

A világ úszó szemétkontinense

A világ úszó szemétkontinense

A világ úszó szemétkontinense

A világ úszó szemétkontinense

2012. október