Cajueiro Maior do Mundo - a világ legnagyobb gyümölcsfája

A növények, fák világa már nem egy óriási, lenyűgöző példánnyal szolgált az érdekességek után kíváncsiskodóknak. A most említett eset sem kivétel ez alól, valóban lenyűgöző faóriásról lévén szó, amely gyakorlatilag egy háztöbbnyi területet borít be koronájával!

Cajueiro Maior do Mundo - a világ legnagyobb gyümölcsfája

Cajueiro Maior do Mundo

Tekintélyes méretével e fa a legnagyobb gyümölcsfa (kesufa) a világon. 1994-ben a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. Az idősebb helyiek úgy tartják, hogy eme fa 110-120 éves lehet. (Egy elmondás szerint 1888-ban egy halász ültette.) Az eredeti törzse is a mai napig él, de terjeszkedése során számos további másodlagos gyökérzete alakult ki, ami egy mutációnak köszönhető, csakúgy, mint az is, hogy lombkoronájával nem függőleges, hanem vízszintes irányba terjeszkedik! A fő törzs 20-25 méter mélyen helyezkedik el, míg a mellékgyökérzetek mindössze csak 0,1-0,2 méterre nyúlnak a föld alá, azonban ezeknek is jelentős szerepe van a hatalmas lombozat megtartásában és táplálásában.

A jelenleg általa elfoglalt terület 8 500 m2, de, ha szabadon terjeszkedhetne, akkor kiterjedése elérhetné a számítások szerint a 30-40 ezer négyzetmétert is, de ebben a lakóövezet karbantartása, ahol él, jelenleg megakadályozza. Mérete azonban még így is közel 70 normál méretű Kesudió (Kesualma) fának fele meg. További döbbenetes adat, hogy egy-egy idényben, novembertől-januárig általában több mint 2,5 tonna gyümölcsöt érlel.

2013. január