Glacier-Express, avagy a világ leglassabb expressz vonata

Svájc sokunkban úgy él, mint az Alpok csúcsainak ékköve, hatalmas, fehérsipkában szikrázó hegyekkel, türkiz égbolttal, friss és hűs levegővel, nagy foltos tehenekkel, élettel teli zöld domboldalakkal, muskátlis ablakos házakkal és persze a belőlük áradó, tökéletes harmóniával.

Glacier-Express

Glacier-Express

E kép, kétségtelenül csodálatos és lebilincselő, így ha már e tájra vetődik az ember, mindenképpen érdemes akár gyalogosan, esetleg valami különlegesebb járművel körbebarangolni a főbb nevezetességeket és látványosságokat, sőt, esetlegesen egész Svájcot! Bár a hosszú gyalogtúrákat csak az igazán edzettek tudják kellően élvezni, ezért alkalmasint érdemes egy oly járművet felkutatnunk, mely megkönnyítheti hosszabb útjainkat, mindemellett azonban bepillantást is enged a természet csodáiba, s nem csak egy elsuhanó ablak homályos kontúrjának röpke sziluettje erejéig.

Ezen festői alpesi vidéken, szerencsékre, rendelkezésünkre is áll egy igazán izgalmas és kényelmes "társ" mindebben, aki a Glacier-Express nevet viseli, s bár megnevezése gyors vonatra utal, azonban a bejárható út nehézségeiből fakadó számos, nehezen leküzdhető akadály miatt érthetően a világ leglassabb expressz vonataként tartják számon.

E szerelvény Zermattból indul hosszú útjára, melynek végállomása általában St. Moritz, s ez alól csak a nyári időszak képez kivételt, hiszen ilyenkor Davos Platz az utolsó megállóhelye. Teljes menetideje úgy 7 és fél órára tehető, útvonala azonban csodálatos tájakon, hegyek között vezet, haladása közben 291 hídon és 91 alagúton suhan át.

A menetidő tekintetében viteldíjai kissé magasnak mondhatóak, a teljes vonalon jelenleg 120,8 EUR (2. osztály) és 211,7 EUR (1. osztály), azonban mindenképpen megéri az ár, amennyiben elszánjuk magunkat megfizetésére. Kényelmét tekintve vetekszik bármely e kategóriába tartozó vasparipával, de az ablakain át elröppenő látvány jól lehet, szinte felülmúlhatatlan!

Glacier-Expressz belseje, kilátás

A Glacier-Expressz belseje, jellegzetes kilátás

A hidakon át tekergőző, panorámás üvegablakokkal ellátott kocsikból szédítő kilátás nyílik az igazi és hamisíthatatlan Svájci Alpok vonulataira, nyáron üde zöld és napsütötte, télen szinte végtelen fehérségbe burkolózó, hófödte mezőire, fenyvesekkel tarkított erdőire és kristálytiszta patakjaira...

Ha egyszer módunkba áll tehát, semmiképpen se hagyjuk ki a feledhetetlen élményt és tegyünk egy kört e páratlanul szép útvonalon közlekedő "expresszel". Higgyük el, nem fogunk csalódni!

2013. szeptember