A világ legelképesztőbb luxusvonatai

A világot sokféleképp be lehet járni, de az egyik legkényelmesebb – és talán leghangulatosabb – módja ennek, ha vonatról nézünk körbe egy számunkra ismeretlen tájon. Ez az élmény csak fokozódik akkor, ha valakinek van szerencséje a világ legnevesebb luxusvonatainak egyikén utazva megcsodálni a világ legikonikusabb tájainak egyikét-másikát.

Egy luxusvonat belseje

Velence–Simplon–Orient expressz: Londontól Velencéig

A világ egyik legnevesebb és legromantikusabbnak tartott vasúttársasága a Velence-Simplon-Orient expressz, amely még Agatha Christie „Gyilkosság az Orient expresszen” című könyve cselekményének is helyszínéül szolgált.

A Velence–Simplon–Orient expressz belseje

A vonat Európa legszebb tájainak egy jelentős részén suhan át, de több világhírű várost is keresztez, így például Londont, Párizst, Veronát és Velencét is. Mindennek tetejébe pedig az évtizedek óta kiváló állapotban megőrzött art déco stílusú kocsik révén nemcsak térben, de „időben” is barangolhatunk a vonaton utazva.

A legtöbb utas Londonban száll a vonatra, de Olaszországban többnyire kevésbé szerencsés „utasokat” is felpakolnak a vonatra, amelyeket egyenesen a főszakács elébe visznek – a frissen halászott rákokból ugyanis ínyenc fogás készül, amelyet a Calais-ba érkezés előtt szolgálnak fel az utasoknak.

A Velence–Simplon–Orient expresszen utazni korántsem olcsó mulatság, hiszen az utazás ára egy személynek több mint 3300 dollárnál (vagyis átszámítva megközelítőleg 850 ezer forint) kezdődik.

Arany Sas: Moszkvától Vlagyivosztokig

Bár a Velence–Simplon–Orient expressznél nevezetesebbet aligha találunk, több vonatrajongó szerint a vonatutak valódi élményét mégsem ez, hanem az orosz tájon végigzakatoló Arany Sas adja, amely összesen nyolc időzónán száguld át, miközben az utasok a különösen kényelmes lakosztályaikban töltik idejüket.

Arany Sas luxusvonat

Nemcsak légkondicionáló található a vonaton (amely nyilván nyáron lép működésbe), de saját fürdőszoba a fülkékhez, hatékony fűtőrendszer (amely télen a vonat belsejét kellemesen felmelegíti), mosodaszolgáltatás, televízió, egy angol nyelven is beszélő orvos, valamint egy, a vonaton a még jobb hangulatot biztosító zongorista sem hiányozhat a szerelvényről. A két hétig tartó út során nap mint nap lehetőség van megtekinteni helyi nevezetességeket.

Az utazás mindenesetre még költségesebb, mint az Orient expresszre szállni, ugyanis egy személynek az Arany Sasra legalább 4 millió forintos jegyet kell váltania.

Kék Vonat: Pretoriától Fokvárosig

A Kék Vonat a Dél-afrikai Köztársaságot szeli át, az 1600 kilométeres utat pedig 27 óra alatt teszi meg úgy, hogy eközben két állomáson is megáll. A vonat nemcsak a rajta uralkodó luxuskörülményekről nevezetes, de a különösen barátságos és segítőkész személyzetéről is. Aki szeretne valamit kérni a személyzettől (legyen szó akár ruhavasalásról vagy italrendelésről), a nap bármely szakában, az út bármely napján közölheti óhaját a vonaton dolgozóktól, akik igyekeznek eleget tenni annak.

Kék Vonat

A vonaton olyan híres emberek is utaztak, mint például Nelson Mandela, Quincy Jones, Paul Simon, Mia Farrow, Margaret Thatcher, vagy éppen Kylie Minogue.

Az ár tekintetében is kifejezetten barátságosabb ez a luxusvonat, mint a fentiek, itt ugyanis egy személynek „mindössze” 975 dollárért is lehetősége van jegyet váltani – persze, a rendelkezésre álló szolgáltatások és egyéb tényezők függvényében ez akár drágább is lehet.

Diós Anita

2017. december