A Védák bölcsességei Hollywood felé is szivárognak

Manapság már nem csak a valóság show-k a trendek a világban, de az ősi bölcsességek is, melyek olyannyira hódítanak, hogy már Hollywoodba is elérnek szálaik. Az Avatar, Mahabharata és még tucatnyi film is ennek az irányvonalnak jelzőkövei. Privát emberként is, a híres Twin Peaks sorozat rendezője, David Lynch komolyan nekiállt tanulmányozni a védikus építészetet, más néven a Vasztu építészetet.

David Lynch, rendező

David Lynch, rendező

Érti a rendeltetését, miszerint a természet törvényeit követő épület még inkább kinyitja a kreativitást. Ő, mint felfedező és alkotó elme, saját bungalóját a vasztu törvényei szerint készül megtervezni. Különösen azután kezdte foglalkoztatni a dolog, amikor saját bőrén tapasztalta meg egy szomszédja vasztu házának természetfeletti atmoszféráját, melyet rendkívül könnyednek, harmonikusnak és gyógyító erejűnek írt le.

Ennél a szomszédjánál tett vendégeskedésekor egy férfit pillantott meg a ház közepén elhelyezkedő szoba egyik kanapéján. A férfi sírt. David tudni szerette volna, mi történt vele, mire a férfi megosztotta Daviddel, hogy boldogságában sír, mert hosszú ideje szenvedett egy betegségtől és amióta belépett a házba, azóta mintha a tünetei megszűntek volna.

De vajon mi hathatott ennyire egy beteg emberi szervezetre egy "egyszerű építményben"?

A vasztu (Stapatya Véda) néhány alapszabálya:

• A bejárat mindig kelet felé nézzen, vagy második opcióként északra.

• Minden helyiségnek van megfelelő energetikai területe, illetve harmonikus aránya.

• A ház közepén van a Teljesség centruma, az ú.n. Bramasztán.

• A vasztu háztetők közepén van egy dísz kupola ("Kalash").

David erről készült videója sok szempontból is tanító jellegű irányt mutat a világnak. Egy ennyire alkotó elme mélyen kutatja az ősök építészeti tudományát, a vasztut, mert az képes összekötni minket, embereket a világegyetem intelligenciájával, hogy még jobban hozzáférhessünk saját teremtő erőnkhöz.

Ugyan a szabályok valamelyest megszabják a házon "kiélhető" kreativitást, de éppen így juttatnak hozzá minket egy még teljesebb kreatív minőséghez az élet minden más területén.

Balázsi Katalin - Vaszati tanácsadó

2015. április