A Valentin-nap története

Magyarországon a Bálint-nap az 1990-es évektől terjedt el ez az angolszász hagyomány, amit angolul Valentin's Day-nek hívnak. Innen származik a Valentin-nap kifejezésünk is. Ezen a napon a szerelmesek köszöntik, ajándékozzák egymást szeretetük kimutatását jelképező tárgyakkal, üzenetekkel.

A Valentin-nap története

A Bálint-napi hagyomány egészen az ókorig nyúlik vissza, ahol egyes kutatások szerint a római alapítóünnepi körben jelenik meg Juno istennő napja, akit a házasság pártfogoltjaként tartottak számon, s ünnepelték őt február 14-én. Ekkor a férfiak virágot ajándékoztak szívük választottjának. Az ünnep nevét Szent Bálintról kapta. A 3. században, Rómában tevékenykedő püspök keresztény szokásként összeadta a szerelmes párokat az akkori pogány felfogás ellenére, s ezért halálra ítélték. Halála előtt azonban kigyógyította vakságából börtönőre lányát, akinek kivégzése előtt búcsúüzenetet küldött, s úgy írta alá: "A Te Bálintod". Innen eredeztethető a Bálint-napi üzenetküldés szokása.

Angliában főként a virág és levél küldésének alakult ki hagyománya. A 14. században II. Richárd király udvarában tartott Valentin napi ünnepségeken erősödött meg a hagyomány, s egy itt előadott színdarab, a "Madarak parlamentje" kötötte a párra találás eszméjéhez véglegesen ezt az ünnepet.

Az angolok egy régi hagyománya, hogy ezen a napon aki ellenkező nemű először szembe jött velük, Valentinnak szólították, s ebből az ismeretségből gyakran párokká alakultak a felek.

Mint Európa nagy részén, úgy Németországban is a háború utáni békeidőben honosodott meg ismételten a Valentin-nap ünneplése. A Valentin-napi bál hamar népszerű lett, s nem sokkal később hivatalosan is bevezették.

Amerikában manapság nagy jelentősége van a szerelmesek-napjának, míg régebben inkább békéltető szándékú napként volt ismert, illetve ezen a napon az elfeledett ünnepi megemlékezéseket, születésnapokat, évfordulókat bepótolhatta, aki elmulasztotta azt idejében megülni.

Finnországban elsődlegesen inkább a barátság és a szeretet ünnepeként tartják számon február 14-ét, s kedves levelekkel fejezik ki egymás iránti szeretetüket.

Japán sem zárja ki a szeretteiket az ünneplésből, s a hölgyek tiszteletük jeleként minden férfi családtagjukat meglepik egy kis csokoládéval.

Természetesen a franciák ezt a napot is a kacérkodásra hasznosítják, s ekkor a házasságban élőktől is elnézhető egy kis ártatlan flört.

Olaszország ezen a napon lakat alá kerül, persze csak szimbolikusan, hiszen a több ezer szerelmespár szerelme jelképeként lezár egy lakatot, s a hozzá tartozó két kulcsot vízbe dobják, tükrözve ezzel szeretetük végtelenségét.

Lengyelországban a Chelmno plébániában őriznek egy Szent Bálint ereklyét, a koponyájának egy darabját. Szent Valentin emlékére február 14-én este Valentin-napi szentmisét tartanak.

Magyarország bár szerelemben is bővelkedik, inkább népi jóslatairól és megfigyeléseiről jegyzi ezt a napot. Bálint-napon választanak párt a verebek, s kezdenek visszajönni a vándormadarak. Ezen felül úgy tartja a mondás, ha ez a nap száraz, hideg, jó lesz az évben a termés. Szent Bálint nem csak a szerelmesek, de az epilepsziások védőszentje is egyben, így a nyavalyatörésben, vagyis epilepsziában szenvedők a róla elnevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet viselték.

2014. február