A terhesség első jelei

Számos anyag áll rendelkezésre, úgy könyvekben és szaklapokban, mint az interneten, melyek széles spektrumon taglalják a terhesség első, biztosnak mondható tüneteit. Az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni ezek közül is a legmegbízhatóbbakat, melyek nagy eséllyel utalhatnak gyermekáldásra.

A terhesség első jelei

A menstruáció elmaradása

A terhesség egyik első és egyben a legbiztosabb jele, a rendszeres havi ciklus egyértelmű elmaradása, ám ezt érdemes eleinte (különösen még csak pár napnyi csúszás után) fenntartásokkal kezelni, ugyanis némi menstruációs zavart szinte bármi okozhat, főleg, hogy sokak havi vérzése nem is mindig pontos. Azonban, ha már meglehetősen sok napja késik a menzesz, igencsak gyanússá válhat a dolog. Érdemes még megemlíteni, hogy a fogantatást követő hetekben is bekövetkezhet még enyhe, gyenge vérzés, ez azonban jól elkülöníthető a megszokottól.

Gyakori rosszullét, hányinger

A reggeli rosszullét és/vagy hányinger az egyik leggyakrabban a terhességnek tulajdonított állapot, ami önmagában ugyanakkor nem a legmegbízhatóbb, sőt, sok kismama esetében egyáltalán nem is jelentkezik, viszont tartós fennállása már nagy valószínűséggel utalhat áldott állapotra.

Kívánósság és undor

Egy szintén tipikus terhességi tünet, melynek során az ember egyes ételeket, italokat (sőt, illatokat) hirtelen, erősen megkíván, míg másoknak (amelyeket akár azelőtt még kedvelt is) már csak a puszta látványa is erős undort, öklendezést, hányingert váltanak ki belőle.

Fáradékonyság, kimerültségérzet, hangulatingadozás

A fáradság és a gyakori hangulatingadozás szintén nem feltétlenül kell, hogy terhességre utaljon, ugyanakkor az egyik legtipikusabb tünetnek tekinthető, mely már a várandósság korai szakaszában jelentkezik.

A magzat fogantatásának első pillanatától kezdődően a női testben drasztikusan és tartósan megváltoznak a hormonális viszonyok, melyek igencsak, addig szokatlan érzeteket és hangulati állapotokat idézhetnek elő, melyeket azelőtt még talán soha nem is tapasztaltunk. Ha ilyesformán érezzük magunkat (és természetesen a nyilvánvaló előfeltételek már teljesültek a terhesség bekövetkezésének gyanújához), akkor bizony már érdemes egy terhességi tesztet vásárolni, hogy ellenőrizzük a dolgot.

Talán a legmegbízhatóbb, mondhatni egyértelműen várandósságra utaló tünet azonban az, amikor a fentiek mindegyike (akár enyhébb, vagy erősebb formában) egyaránt fennáll, vagy, rendszeresen jelentkezik, ekkor már szinte biztos, hogy érdemes tesztet vásárolni, illetőleg nőgyógyászunk, vagy szülészorvosunk felkeresni, hiszen 100%-ig biztosat csakis ő tud mondani!

2013. december