A szürke hétköznapok ellen...

Sokunk számára a hétfő egyet jelent a korai kelléssel együtt járó munkával, a hétköznapi szürkeség kezdetével. Bár minden hét elején rendíthetetlenül vetjük bele magunkat munkahelyi teendőinkbe, mégis sokszor előfordul, hogy meglehetősen nehezünkre esik a nekirugaszkodás.

A szürke hétköznapok ellen...

Gyakran fogjuk az időjárásra aktuális rossz közérzetünket, vagy esetleg az otthoni gondokra, de valójában csak szívesen ellógnánk egy-egy napot, mint ahogy az iskolából is tettük annak idején. Pedig voltunk néhányan, akik ott is alig vártuk, hogy beérjünk a kapun, mert megláttuk a napban rejlő lehetőségeket, izgalmakat. Egy új szerelem, kihívás, vagy a finom ebéd beinvitált minket a szürke épületbe.

Ez a kis fortély felnőtt életünkben is ugyanolyan hatásos lehet, ha már nem segít a kávé, vagy a főnök szigorú tekintete, fogjuk meg a dolgainkat a kellemesebb végükről. Kezdjük el élvezni azt, amit csinálunk, hogy hatalmunk lehet valami felett, legyen az egy számítógép, anyagmozgatás, vagy akár az ügyfelek. Érezzük, hogy valami hasznosat teszünk, hogy mi bennfentesként átlátjuk a dolgokat és ez által lehetőségünk van, no persze törvényes módon, segíteni másokon, jobban, precízebben felépíteni valamit, vagy akár takarítani környezetbarát módon jót téve ezzel nem csupán Földünknek, de környezetünknek is.

Az empátia és az életigenlés nem mindíg jut eszébe az embernek, ha éppen borús napja van, így kis apróságokkal felhívhatjuk rá figyelmünket. Egy színes pohár, vagy egy vidám toll, egy kis emlék otthonról rengeteg energiát adhat a monoton munka közben. Persze vigyázzunk, hogy ne vegyük magunkat körül annyi személyes tárggyal, ami a mi vagy társaink munkájának rovására válhat.

A testmozgás az irodában sem tilos. Mikor már elgémberedtünk teljesen és érezzük a fásultság nehéz sziklaként borul ránk, álljunk fel és mozgassuk át bágyadt tagjainkat, hisz vérkeringésünk felélénkítésével újabb lendületre tehetünk szert. Figyeljünk a folytonos hidratálásra, mert a szellemi frissesség gyengülésének vérünk besűrűsödése is lehet az oka. Menjünk gyalog munkába, ha tehetjük. A szellemi aktivitás mellett a testi is nagyon fontos a kiegyensúlyozott élet érdekében, ami egy reggeli félórás sétával jól megalapozható.

Nemcsak élénkít, megőrzi kondíciónkat, de az út kitisztítja gondolatainkat és rákoncentrálhatunk a napi teendőinkre segítségével. Az emberi kapcsolataink sem elhanyagolhatók, még akkor sem, ha magánéletünket nem visszük be a munkahelyre. Törekedjünk mindenkivel a jó modorra, az illemre, korrektségre és a jó kapcsolatra, ezáltal nem csak mások, de magunk számára is élhetőbb körülményeket biztosíthatunk.

2013. május