A nagy zabálás után - avagy, mit tegyünk, ha túlettük magunkat?
Karácsonykor a bőségesen megterített asztal szinte sehol sem maradhat el, és, ha még nem lenne elég az a mennyiség, amit mi készítünk, a barátok, rokonok tuti hoznak még valami finomságot, amit meg kell kóstolni azon nyomban.
Forrás: pexels.com; Fotó: Craig Adderley; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Legal Simplicity; Licenc link: https://www.pexels.com/photo-license/; Link: https://www.pexels.com/photo/person-picking-food-on-tray-1631893/
Szóval még akkor is, ha valaki igen előrelátó és próbálja megelőzni a kipukkadást, sem mindig egyszerű megúszni egy enyhébb gyomorfeszülés nélkül az ünnep napjait.
De mit tegyünk, ha már megtörtént a baj, a hűtőből pedig csak csekély mennyiség fogyott és nem kéne hagyni, hogy megromoljon az a sok finomság?
A túlevés szinte egyetlen gyógyszere az, ha szünetet tartunk.
Ihatunk gyomornyugtató teákat, vehetünk be savlekötőt, vagy ezer praktikát kipróbálhatunk, azonban szervezetünknek a legjobbat teljes bizonyossággal az fogja tenni, ha felfüggesztjük a falást egy kis időre. Sokszor már pár óra is csodákat tehet, de az egynapos "böjtölés" teszi meg igazán a hatását.
Ennek hatásfokát pedig elősegíthetjük egy kiadós sétával, vagy edzettebbek egy jó kis kocogással.
A hűtőben maradt hatalmas adagokból pedig ilyenkor megéri egy keveset a fagyasztóba rejteni, hogy ne kelljen kidobni semmit és később is élvezhessük a nagyszerű ízeket anélkül, hogy újra háromnapos főzőcskézést kelljen túlélnünk.
Seres-Nagy Katalin
2019. december