A méhnyakrák és szűrése

A nők körében a második leggyakoribb rákos megbetegedés a méhnyakrák. Bár időnként néhány kellemetlen pillanatot okozhat rendszeres szűrése, s így megelőzése, mégis fontosabb és könnyebb, mint gondolnánk!

A méhnyakrák és szűrése

Forrás: flickr.com; Fotó: Pockafwye, Cím: Fuzzy womb for E; Licenc: CC BY-NC 2.0; Licenc link: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/deed.hu; A képet módosította: Seres-Nagy Richárd; Link: https://www.flickr.com/photos/pockafwye/453136645; Taken on April 9, 2007

A méhnyakrák nagyon lassan, akár több év vagy évtized alatt alakul ki. Panaszokat már csak akkor okoz, ha előrehaladott, gyógyíthatalan állapotban van a betegség, éppen ezért is olyan fontos a rendszeres szűrése. A méhnyakrák a méh alsó, elvékonyodó részén a méhnyakon kifejlődő rosszindulatú daganat. Nemi úton terjedő HPV (Humán Papillomavírus) fertőzés okozza, mely ellen a gumióvszer használata sem jelent 100%-os védettséget, ugyanis a fertőzés az elhalt hámsejtek és a nyálkahártya érintkezéskor terjed, így "szoros", közvetlen érintkezéssel, vagy például az orális szex során is fertőz. Vannak kockázati tényezők, amik megnövelhetik kialakulásának valószínűségét, ezek például a dohányzás, szájon át szedett fogamzásgátló tabletta 5 évnél hosszabb ideig szedése, többszöri terhesség, korán elkezdett nemi élet, gyakori szexuális partnerváltás, illetve kis mértékben a genetika is meghatározó lehet.

Megelőzésében döntő fontosságú az időben való felismerése, mely évente legalább egy szűréssel jár. A vizsgálat maga elég egyszerű, lényegében a méhnyak felszínéről és a nyakcsatornából sejtmintát vesz a nőgyógyász egy kis eszköz segítségével. Ezután a sejtminta levétel után a kenetet citológiai laborban vizsgálják meg mikroszkóp alatt. A kenetben olyan sejtek után kutatnak, melyek rákmegelőző, vagy már rákos elváltozásra engednek következtetni. Ezután többféle skála segítségével osztályozzák a sejteket. Egyik a következőképp mérlegel: normális, bizonytalan, illetve rákmegelőző vagy rákos állapot. A másik rendszerben is megtaláhlató a bizonytalan állapot, valamint a magasabb fokozatú hámterelés. Szövettani mintáknál még több kategória is felvázolható.

A HPV-fertőzőttség kimutatása segítséget nyújthat a pontosabb diagnózis felállításában, ugyanis a negatív HPV vizsgálati eredmény még a bizonytalan esetnél is nagy százalékban kizárja a rákmegelőző állapotot. A leletek vizsgálatával általában két hét után készülnek el.

Tehát összefogalalva, a rendszeresen elvégzett nőgyógygászati szűréssel megkímélhetjük magunkta ettől a borzasztó betegségtől, persze ezen kívül is vannak dolgok, amikkel megelőzhetjük úgymond a bajt, létezik már példának okáért a HPV elleni védőoltás, ezen kívül a megfelelő gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozás is segítségünkre lehet. (Persze ez utóbbi természetesen korántsem 100%-os biztonsággal.)

Védjük meg magunkat a méhnyakráktól és járjunk rendszeresen nőgyógyászati szűrésre! Ne feledjük, évente néhány kellemetlen pillanatot megér egy hosszú élet!

2013. május