A legdurvább bőrkárosító anyagok

A testünk naponta érintkezik olyan dolgokkal, amik bizony rövid vagy hosszú távon, de nagyon károsak lehetnek. Az elszenvedett károsodás sajnos elsőként a bőrünkön jelenik meg ránc, gyulladás, és számos más formában.

Bőrkárosító anyagok

Az emberi bőr igen érzékeny.

hirdetés

A cukor önmagában nem egy rossz találmány, ameddig csak annyit fogyasztunk belőle, amennyi szükséges a szervezetnek. Manapság azonban rendkívül divatossá vált még a sós dolgokba is cukrot tenni. A boltban szinte nem is tudunk olyan terméket vásárolni, amiben ne lenne cukor, s ez a mennyiség szervezetünk számára igen csak sok lehet. A cukor nagy mennyiségben öregíti a bőrt, rugalmatlanná teszi, amitől elveszti feszességét, így hamarabb ráncosodik.

Ahogy a földnek sem jó, ha felsózzák, hiszen attól terméketlenné válik, úgy a testünk is kiszikkadhat a túladagolt só hatására. Ilyenkor vízhiány alakul ki, aminek a hatására a vér besűrűsödik és lassabban juttatja el a tápanyagokat a szervekhez.

Az alkohol legnagyobb hátránya, hogy dehidratál, vagyis kivonja a vizet a szervezetből, s ezzel vízhiányt okoz a sejtekben, amit nem mindenki pótol. A rendszeres alkoholfogyasztás rendszeres dehidratáltsághoz, majd a bőr megaszalódásához vezet.

hirdetés

Nem csak bizonyos anyagok túlzásba vitele, hanem hiánya is okozhat nagy problémákat. Megfelelő mennyiségű vitamin fogyasztása nélkül a test nem tud neki fontos anyagokat beépíteni, így első lépésben a kevésbé létfontosságú szervektől vonja meg a tápanyagokat, mint a haj és a bőr. Ezért tehát fontos, hogy a gyorsételek mellett, vagy helyett, mindenképpen együnk vitaminban, rostokban, és ásványi anyagokban gazdag ételeket is.

A kozmetikai ipar is számos veszélyt rejteget, főként, ha mindent magunkra kenünk, ami csak divatos. Ekkor a bőr egyik termékről a másikra próbál alkalmazkodni, majd egyszer csak összeroppan. Ekkor pedig már nagyon nehéz rendbe hozni, amit elrontottunk. Használjunk egy, jól bevált készítmény és abból is minél kevesebbet, hogy a bőr tudjon lélegezni.

A tusfürdők, tisztálkodó szerek rendkívül irritatív hatással lehetnek bőrünkre. Minél több olajos hozzávalót tartalmaznak, bőrünket annál kevésbé késztetik a természetes hidratálás és védelem kialakítására, ettől a bőr egyre jobban kiszárad, irritálódik, akár allergiás reakciókat is produkálhat.

Az életmódunk is jelentősen meghatározza bőrünk egészségi állapotát. Amikor mi rosszul érezzük magunkat, akkor bőrünk is. Amikor ez a hatás már mindennapossá válik, s folyamatos stressznek tesszük ki magunkat, nem csak bőrünkön fog meglátszani az erőltetett életmód, de egyéb szerveink is károsodhatnak.

hirdetés

Az egyik leg károsabb anyag, ami kívül és belül is roncsolja szöveteinket nem más, mint az autók gázai. Főként nagyvárosban élőket érint a fokozott szennyezés, ami lerakódik a bőrre, és a tüdőre egyaránt, szárít, roncsol, mérgez, s nem mellesleg rengeteg allergia kialakulásának okozói ezek a szén alapú gázok.

2014. június