A konyha egészségére

Az egészség a belekből indul ki - halljuk sokfelől. Étkezésünk eredője pedig nem más, mint a konyha. Minden szín és energia információ, ételünk részévé válik, mely azután a mi alkotó részünkké lesz. Minél harmonikusabb környezetben főzünk, a kész étel annál jobb energiákkal tölti fel testünket és lelkünket.

Vasztu konyha

Vasztu konyha

Amellett, hogy mellőzzük az adalékanyagokat és legalább azt a fajta húst, melynél az állat szenvedett és félt, a konyha energetikáját is nagyban javíthatjuk a Vasztu univerzális törvényei segítségével.

Ez az ősi tudomány sok energetikai törvényt sorakoztat fel a természetben jelen lévő energiaáramlásokról, égtájak különböző minőségéről, az 5 elemről és hogy mindezek milyen kapcsolatban vannak az ember testével és elméjével.

Mindezeket figyelembe véve egy egészséges konyha a következőképpen néz ki: a jó konyha a lakás délkeleti részén van, ahol a tűz minősége jelenik meg és a sterilizáló hatású UV napfény is itt ér bennünket. Északnyugat is jó opció a konyha elhelyezésére, és ha húsmentesen főzünk, akkor még északkelet is szóba jöhet.

A tűzhely legyen keleten, a mosogató pedig a víz területén, északon, vagy északkeleten. A polcokat, rakodókat nyugat, délnyugat felé orientáljuk, az elektromos berendezéseket pedig a déli részre érdemes tenni, a tűz elem helyére.

A színek felhasználásával is segíthetjük, vagy ronthatjuk az étkezésünket.

Ha konyháról van szó, a kék szín kerülendő, ugyanis a mérgekkel van összefüggésben és gátolja az evési ösztöneinket. Túlsúlyos emberek esetében pici kéket érdemes becsempészni, mert akadályozza a túlevésben. Ha viszont szeretnénk az étvágyunkat növelni, a piros sokat segít benne. A kínai éttermek is a vörös szín eme tulajdonságát használják ki, azonban magas vérnyomás esetén használjunk inkább fehéret, és krémszínű árnyalatokat. Ami általánosságban igen jót tesz az emésztésnek, az a sárgás, narancsos árnyalatok. A zöldet is bátran lehet alkalmazni, mert megnyugtat és ezáltal gyógyít.

Balázsi Katalin - Vaszati tanácsadó

2015. május