A keserű csokoládékról

Köztudott, hogy minél magasabb egy csokoládé kakaótartalma, annál egészségesebb és persze az inkább kesernyés ízek kedvelőinek is annál ízletesebb. Napjainkban az étcsokoládé kínálat nem marad el édesebb változataitól, így az ilyesfajta nassolnivalóból is találunk már levendulásat, kandírozott narancsosat, ribizliset, áfonyásat, pisztáciásat, diósat és még sorolhatnánk, de természetesen az igazi még mindig a tiszta és magas, min. 43%-os kakaótartalmú keserű csoki.

A keserű csokoládékról

Fontos tudni, hogy étcsokoládéról min. 43%-os kakaótartalomtól, maximum 60-70%-os kakaótartalomig beszélhetünk, annak ellenére, hogy léteznek 80-90%-os keserű csokoládék is. Az étcsokoládékat szokták általában ízesíteni, a magas kakaótartalmúakat viszont már nem.

A keserédes csokik szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai

A kakaóbab ér- és szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért a magas kakaótartalmú csokoládék pozitívan hatnak egészségünkre, mivel flavonoid tartalmuk jelentős. A flavonoidok a szív és ér eredetű betegségek kockázatát nagymértékben csökkentik, ezen kívül az érfalak rugalmasságát is fenntartják azáltal, hogy megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását.

Pár kocka ét-, vagy keserűcsokoládé kiváló nassolnivaló lehet két étkezés között is, mivel az ilyesfajta csokik bővelkednek a fiatalító antioxidánsokban is, például a 70%-os kakaótartalom felettiek antioxidáns-tartalma eléri egyes zöldségekét, gyümölcsökét, fontos azonban megjegyezni, hogy tejjel ilyen célú alkalmazás során sohase hígítsuk az ilyen csokikat, mert akkor ez a tartalom kárba vész.

"Boldogságos csokoládé", na ez az a jelző, ami tökéletesen illik eme csokiféleségekre, hiszen a kakaó nagy dózisban tartalmaz endorfint, ezért is lehetséges az, hogy a depresszióban vagy lelki válságban évődők inkább az ét csokit válasszák, mintsem a tej csokit.

Eme táblás finomságok javítják továbbá a memóriát, felfrissítik a testet, segítenek a stressz oldásban és fogyasztó hatással is bírnak, ráadásul nem csak belsőleg, hanem külsőleg is! Nem is csoda, hogy a szépségipar figyelmét is felkeltették már az ét és keserű csokoládék, így termékpalettájukon is egyre többször találkozhatunk velük. A csokoládés termékek hatásukat tekintve kiváló ránctalanító és regeneráló készítmények, mivel javítják bőrünk mikrokeringését, valamint oxigénellátottságát. Antioxidáns tartalmuk külsőleg alkalmazva is hasznosul, lassítja az öregedési folyamatokat, az apró ráncokat kisimítja, üdébbé teszi a bőrt, vízellátottságát feljavítja. Különleges testpakolások is készülnek csokoládé felhasználásával, gyakran méz hozzáadásával is.

Mindemellett az igazi kézműves étcsokoládék egyedi és exkluzív ajándékok lehetnek, melyeket elmajszolgatva, minden egyes kockával egy kis "keserű édenbe" juthatunk.

Fogyasszuk hát mértékkel és egészséggel őket!

2013. november