A jó smink titka

Manapság számos olyan cikket olvashatunk, amelyben azt írják le mi a legjobb nekünk, milyen színek illenek hozzánk, vagy milyenek nem. Sajnos e cikkek túlnyomó része nem például a szemünk kiemelésére, hanem az éppen aktuális trendszínek reklámozására szolgál, így sokszor, ha összegyűjtenénk az évről évre olvasott információkat, rájönnénk, akármilyen színt használhatunk.

A jó smink titka

Jelszavunk legyen az ápoltság, a tisztaság és a természetesség (Forrás: Pixabay.com; Fotó: Silvia)

hirdetés

És ez az igazság. A titok nem a szín milyenségében, hanem az összhatásban, a minőségben és az ápolt kinézetben rejlik. Ha sminkünk kifogástalan, nem maszatos, elkent, akkor a legmerészebb színekkel is bátran játszhatunk. Nem árt azért, ha követünk néhány alapszabályt, így a siker biztosan nem marad el.

Minden az alapozásnál kezdődik...

Alapozás előtt mindenképp tisztítsuk meg bőrünket, majd hidratáljuk egy, már jól bevált krémmel. Az alapozó színét bőrszínünkhöz igazítsuk, ha nincs pontosan olyan árnyalat, amilyet keresünk, válasszunk inkább világosabb, mint sötétebb színt. Felvitelnél figyeljünk arra, hogy az arc minden részére jusson, mégse legyen az a hatás, hogy túl sokat tettünk fel belőle. Dolgozzuk el szépen, mindenfelé, a szemet és az ajkakat is beleértve, hogy egy szép homogén vásznat kapjunk, amire megfesthetjük remekművünket.

Ha valamilyen bőrhibánk van, ne a mennyiséget növeljük, hiszen az később összeállhat az arcon, hanem válasszunk olyan készítményt, melynek nagyobb a festékanyag tartalma, így jobban fed.

Ha végeztünk az alapozással egy világosabb tónusú korrektorral (lehet folyékony, vagy ceruza) pöttyözve dolgozzuk el a szem alatti karikákat. Ha ezzel megvagyunk, érdemes a szemfestés további szakaszában egy zsebkendővel letakarni az arcot a szem alatt, hogy ne hulljon rá a színes por, melyet utána már nehéz eltüntetni, sőt sokan nem is teszik, ami egy szép sminket látva rendkívül kiábrándító lehet.

hirdetés

A szem színezését annak a színnek egy halvány árnyalatával kezdjük, amit választottunk. Ezzel satírozzuk be a szemhéjat belülről kifelé, a mélyítő vonalig. Egy tiszta ecsettel vagy fülpiszkálóval az éles határvonalakat nyugodtan maszatoljuk el.

Ezután jöhet a sötétebb szín, amit csak a mélyítő vonalon használjunk kintről befelé, majd egy még mélyebb árnyalat, kontúrként. Ezeket is nyugodtan satírozzuk össze.

Következő lépésként, aki szeretné, meghúzhatja a kontúrvonalat, amihez vagy a szemfestékünk alapszínét, vagy feketét érdemes választani.

Ezzel is legyünk nagyon óvatosak, hiszen, ha nem megfelelő a vonal, vagy napközben elkenődik az sem túl szép látvány, így ha nem vagyunk biztosak magunkban, inkább hagyjuk ki ezt a lépést.

Ezek után jöhet a szempillaspirál. Esős, vagy izzadós-párás, időben vízálló spirál javasolt.

Végezetül egy enyhe arcpír, oda, ahol még gyerekként pirospozsgás volt az arcunk, valamint próbáljunk meg vagy enyhén pirosas, vagy barack színt választani, a minél természetesebb és szebb hatás elérése érdekében.

hirdetés

Az egész megkoronázásaképpen, egy nagyon pici púder azokra a helyekre, amik csilloghatnak, ez mindenkinek más, orr, homlok, vagy akár az egész arc, majd egy szép színű rúzs, vagy szájfény, a szemhéjunk színének erősségétől függően és készen is vagyunk.

Tipp:

Melegben ne használjunk ragacsos készítményeket, mert egy fárasztó nap alkalmával ez is jócskán csökkentheti komfortérzetünket.

Tipp:

Ha a ruházatunk színes, mintás, akkor törekedjünk a minimalizált, természetes sminkelésre. Visszafogottabb öltözék esetén viszont bátran használjunk egy feltűnőbb rúzst, vagy élénkebb szemfestéket. (A kettőt együtt sose, mert kioltják egymás hatását.)

Tipp:

Nyáron sminkelés előtt mossuk át az arcunkat hideg (jeges) vízzel, (aztán természetesen töröljük is meg jó alaposan) hogy tartósabb legyen a festés.

Tipp:

Jelszavunk legyen az ápoltság, a tisztaság és a természetesség.

2012. június