A hűségidő-megszakítás miatti kötbérfizettetés törvénybe ütközik

A hazai telefontársaságoknál gyakran találkozhatunk olyan kedvezményes készülékvásárlási ajánlattal, amelynek az esetében egy, vagy két évnyi tarifahűség vállalás fejében olcsóbban hozzájuthatunk valamelyik divatos telefonhoz, netbook-hoz vagy tablet-hez. No igen, csak ugye ott az a vállalással együtt járó bizonyos kötbér... De vajon elkerülhető az esetleges fizetése? A válasz meglepő, de IGEN!

A hűségidő-megszakítás miatti kötbérfizettetés törvénybe ütközik!

hirdetés

Ezekben az esetekben a mobilszolgáltatók hűségnyilatkozatot iratnak alá az ügyféllel, aki ebben vállalja, hogy amennyiben esetleg a hűségidő lejárta előtt felmondaná a tarifaszerződést, a telefontársaság úgynevezett kötbér fizetésére kötelezheti őt, amely sok esetben több tízezer Forintos nagyságrendű összeg; a fizetés megtagadása esetén pedig behajtó cégeknek adják át az ügyet. A kötbér összegének túlnyomó részét általában a még hátralévő, ki nem fizetett hónapok "kedvezményes" díjai teszik ki. Egyetlen szépséghibája van ennek a multik által bevett gyakorlatnak, amit sehol nem kötnek az ember orrára, mégpedig az, hogy törvénybe ütközik!

A 2003. évi 100., vagy más néven Elektronikus Hírközlési Törvény 134. paragrafusának 15. bekezdése ugyanis kimondja, hogy hűségszerződés idő előtti felmondása esetén nem követelhető kötbér a hűségidőből még hátralévő, még ki nem fizetett időszakra! Ennek ellenére egyes telefontársaságoknál sajnos valóban az a gyakorlat, hogy kihasználva az emberek tájékozatlanságát ezen a téren, a jelenleg hatályos elektronikus hírközlési törvénnyel szöges ellentétben álló szerződést íratnak alá a vásárlókkal. Hiába van tehát benne a szerződési feltételekben, hogy ilyen esetben bizony fizetni kell, mint a pengősmalac, hiszen ez törvénybe ütközik. Az egyetlen dolog, amit viszont a törvény szerint tényleg kifizettethetnek, az a kedvezményesen vásárolt készülék teljes árhoz viszonyított különbözete, ami viszont általában eltörpül a kötbér összegéhez képest.

hirdetés

Szóval, mit tehet az ember, ha esetleg úgy dönt, hogy márpedig felmondja a hűségnyilatkozatot, de nem akar kötbért fizetni? Célszerű erre a törvényre hivatkozva érvelni, ehhez esetleg a jogszabályok terén jártas ismerős segítsége sem árt, de nem szükséges.

Ha viszont ez sem segít, akkor célszerű a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság legközelebbi ügyfélszolgálatának a segítségét kérni, ugyanis törvény adta jogunk, hogy mindennemű szankció elszenvedése nélkül, ne fizessünk kötbért hűségidőn belüli felmondás esetén se, hisz azt szerződés aláírásunk ellenére is törvénytelenül kérik számon rajtunk! (A törvénytelen elemeket tartalmazó szerződés egyébként pedig amúgy is lényegében érvénytelennek minősül, így teljesen mindegy, aláírtuk-e, vagy sem!)

hirdetés

Figyelem! A cikk kelte 2013 márciusa, a fent említett törvény ekkor még hatájban volt, de a továbbiakban természetesen bármikor változhat(hatott), ezért mindenképpen érdemes reklamáció előtt ellenőrizni, hogy hatájos-e még!

2013. március