A homlokrakodók óriásai

A homlokrakodó óriásainak számít a következő két munkagép, amiket részletesen is bemutatunk mai cikkünkben.

Homlokrakodó

JCB 411 homlokrakodó (Forrás: TERRA Hungaria)

Az első és kisebb, 10 tonna alatti homlokrakodó a JCB 411, ami egy nagyon megbízható és tartós gép a homlokrakodók között. Mondhatni akár azt is, hogy az építkezések egyik alappillére. A vezetőfülke kialakításánál maximális kényelmet és hatékonyságot adnak a vezetőnek, mivel a vezetőfülke holttereit a minimálisra sikerült csökkenteni, valamint a zajszint a minimálisra, míg a porvédelem a maximális irányba változott. Ez annak köszönhető, hogy a 411-es megkapta a JCB legújabb Command Plus kezelőfülkéjét.

A JCB 411-et a hatékonyság jegyében a JCB Ecomax 4,4 literes motorral kínálja a gyártó, ami alacsony fordulatszámnál 80 kW/ 108 lóerős csúcsteljesítményével és 516 Nm-es nyomatékával tökéletes működést eredményez. Ennek hála számos költséget takaríthat meg a tulajdonos, mint például az igen drága dízel részecskeszűrő, aminek a cseréjével, javításával nem kell bajlódni. Ezen felül egy LCD kijelző segíti a kezelői menü használatát, míg alapfelszereltségnek számít ennél a modellnél a fűthető külső tükör. Ezt a kezelőfülkéből lehet állítani és szabályozni. A JCB 407-eshez hasonlóan a lépcsőközök egyformák és újításként, különböző fogantyúk segítik a homlokrakodóba történő ki és beszállást. A belső és külső terület tágassága annak köszönhető, hogy az oszlopok szélességét egységesítették, így a kilátás mindenképpen sokat javult. Tömege: 8722 kg, standard rakodókanál kapacitása: 1,4 m3.

Most jön csak az igazi monstrum a maga majdnem 20 tonnájával. Ez a homlokrakodó a JCB 457-es munkagép, aminek a motorja annyira erőteljes és kompakt, hogy még ennél a méretnél és teljesítményél sincs szükség a dízel részecskeszűrőre. A vezetőfülke az úgynevezett Command Plus, ami tökéletes kényelmet, biztonságot jelent a vezető számára, így segítve a minél tökéletesebb munkavégzést. Roppant hatékonnyá teszi a vezetői pozíció, továbbá az ülésre szerelt irányító karok.

A munkagép szervizelése egyszerű és gyors, mivel a motorháztető is egy darabból áll, így könnyű hozzáférést biztosít a motorhoz. A gazdaságos és költséghatékonyság jegyében kialakításra került a homlokrakodóban egy úgynevezett üresjárat, ami egy bizonyos érzékelt, inaktív idő után parkoló üzemmódba teszi a gépet. A 411-hez hasonlóan a vezető kényelme és biztonsága mindennél előbbrevaló. Végül pedig a JCB 457-est kőfejtőkben való munkákra is kiválóan lehet használni, ehhez a cég egy biztonsági csomagot is kínál, ami magában foglalja a kék villogó hátrameneti lámpákat, a zöld kezelő jelenlét jelző fényt, valamint a hátsó objektum-észlelő rendszert.

Szponzorált tartalom

Forrás: TERRA Hungaria

2018. október