A hajszín is befolyásolja, milyennek látnak a férfiak

A hajszín egy friss kutatás szerint befolyásolhatja, hogy hogyan tekintenek egy nőre a férfiak, illetve milyen benyomást kelt bennük az adott hölgy - nemcsak azt tekintve, hogy mennyire tartják vonzónak őt, de még az egészségügyi állapotát és korát illetően is.

Gyönyörű nő a hajába túr

Forrás: pixabay.com; Fotó: Galina Bogdanovskaya; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/morning-girl-beautiful-femininity-1369446/

A minnesotai Augsburg Egyetem pszichológusai nemrégiben egy olyan kutatást végeztek, amelynek során azt igyekeztek kideríteni, vajon a nők hajszíne milyen mértékben befolyásolhatja azt, hogy hogyan tekintenek rájuk a férfiak.

Egy 110 férfiból álló csoportnak mutattak be számítógéppel generált, szőke, barna illetve fekete hajú nőkről készült képeket.

A kísérlet során kiderült, hogy a férfiak többsége a világosabb hajszínű nőket nagyobb eséllyel látta vonzóbbnak és fiatalabbnak, mint a sötétebb hajúakat, valamint a barna és a szőke hajú nőket nagyobb eséllyel tekintették alkalmas romantikus partnernek és szülőnek is, mint a fekete hajúakat.

Fiatal, mosolygó lány

Forrás: pixabay.com; Fotó: Cheryl Holt; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/girl-young-female-beautiful-happy-422347/

Nemcsak a haj színe volt azonban az egyedüli tényező, amelynek alapján a férfiak a megfigyelések szerint kialakították a maguk elképzelését az adott nőkről, de például a haj hosszúsága is. (Persze, az sem volna különösebben meglepő, ha a haj dússága, csillogása és más hasonló, valóban az egészségességre utaló jeleket is ugyanígy észleltek volna, erre azonban a kutatás nem tért ki.)

A kutatók tehát úgy vélik, hogy a férfiak a haj hossza és színe alapján összetett véleményt formáltak a látott nőkről mind a lehetséges kapcsolatot, mind pedig azt illetően, hogy az adott nőket mennyire tartják jó szülőnek.

A kérdés, hogy vajon a férfiak milyen hajszínt tartanak a leginkább vonzónak, több évszázadra, sőt, talán évezredre nyúlik vissza, és aligha lehet kimondani, hogy egyik vagy másik hajszín alapvetően vonzóbb volna a másiknál.

Mások mellett még Charles Darwin is foglalkozott a kérdéssel, és 1869-ben arra kérte Dr, John Beddoe-t, hogy jegyezze fel neki, hogy a sötétebb és világosabb hajú női betegei közül hányan akadnak a házasok, illetve az egyedülállók.

Bár a természettudós arra számított, hogy a szőkék nagyobb eséllyel maradnak házastárs nélkül, végül a kutatását azért szakította meg örökre, mert semmilyen összefüggést nem fedezett fel az adatok alapján a nők hajszíne és családi állapota között.

Diós Anita

2019. március