A Föld szeme

A Szaharában, Mauritániában található a Richat-képződmény (el-Rihat; Richat-Structure), amit más néven a Szahara szeme-ként (Guelb er Richat), vagy a Föld szeme-ként is szoktak emlegetni. A mágnese anomáliákban bővelkedő képződmény egyesek szerint egy hatalmas ammoniteszre hasonlít.

A Föld szeme

A Föld szemének nevezett képződmény.

hirdetés

Legmélyebb pontja 500 méterrel a tengerszint alatt fekszik, míg legmagasabb része, a Kediet ej Jill hegység, mely 915 m magas, s kőzetanyagának, a magnetitnek, köszönhetően erősen mágneses, ezért itt a hagyományos iránytű megbolondul. Ez a csodás képződmény Afrika egy elszigetelt részén található, így amíg az űrből nem kaptunk képet bolygónkról, addig nem is fedezték fel.

1965 júniusában a Gemini 4 űrhajó legénysége megpillantotta a szemet, ami 40-50 km átmérőjű, emiatt az óta is az űrhajósok egyik fontos tájékozódási pontja.

hirdetés
A Föld szeme

Mérete és szabályossága miatt eleinte egy meteor-becsapódás nyomának gondolták, ám erre utaló nyomokat nem találtak, így mára úgy vélik, hogy ez egy geológiai jelenség, melynek folytán egy fiatal vulkáni kúpból az erózió következtében, illetve a kvarckristályok hatására, koncentrikus körök jönnek létre és ezek fokozatosan belesüllyednek a talajba. Egyesek szerint az egyedülálló forma földalatti robbantások nyoma.

hirdetés

2013. december