Tudta, hogy nem a Mount Everest a Föld legmagasabb hegye?

A köztudatban a Föld legmagasabb hegye ("pontja"), a Mount Everest, a maga 8848 méteres magasságával, ám ez így nem teljesen igaz! De vajon miért is nem?

Egy földrajzi hely magasságán általánosan a tengerszint feletti magasságát értjük, s ez esetben valóban a Csomolungma a világon a legmagasabb.

Mount Everest (Csomolungma)

Mount Everest (Csomolungma)

Azonban, ha egy hegy magasságát a szó szoros értelmében vesszük a talapzatától a csúcsáig, akkor a Mount Everest mindössze 4150 m magas! E szempontból a világ legmagasabb hegye a Hawaii-n található Mauna Kea, mely 10 200 méterrel csúcsosodik a vidék fölé.

Mauna Kea

Mauna Kea

A fentieken kívül a magasságot tekinthetjük úgy is, hogy melyik az a pont a Föld felszínén, amely a legtávolabb van a Föld középpontjától.

Tudva levő, hogy a Föld nem teljesen gömb alakú, hanem geoid, tehát a poláris részein enyhén belapult, még az egyenlítő mentén kissé kidomborodó.

A Föld geoid alakja

A Föld geoid alakja

Így, ha e tényezőket vesszük alapul, akkor minden kétséget kizáróan a világ legmagasabb hegye az Ecuadorban lévő Chimborazo, melynek csúcsa mindössze 1 fokkal tér el az egyenlítőtől, és bár a tengerszinttől számítva csupán 6267 m magas, ám csúcsa 2100 m-rel távolabb van a Föld középpontjától, mint az Everest csúcsa. Összességében tehát a Chimborazo csúcsa minden más pontnál jobban kimagasodik a felszínből, s így ez a Föld középpontjától legtávolabb eső pont.

Chimborazo

Chimborazo

2013. május