A fokhagyma nagyszerű egészségügyi hatásai

Mire jó a fokhagyma? Kis túlzással, inkább azt kérdezhetnénk: "mire nem"? Nemcsak a szívünk egészségére jótékony ugyanis a hatása, de bizonyos ráktípusok ellen is lehet némi védő hatása, enyhítheti a megfázások esetében jelentkező tüneteket, csökkentheti a magas koleszterinszintet és vérnyomást, segíthet az ízületi gyulladásoktól szenvedőknek, sőt, viszonylag erős antibiotikus hatása is lehet.

Fokhagyma

A fokhagymának már ősidők óta, számos egészségügyileg jótékony hatása ismert.

hirdetés

A fokhagyma védhet a csípőízületi gyulladás ellen

Azoknál a nőknél, akik hagymafélékben gazdag étrendet fogyasztottak, a Londoni King's College és a Kelet-Angliai Egyetem kutatóinak megfigyelése szerint kisebb eséllyel alakult ki csípőízületi gyulladás, mint a hagymát nem fogyasztó nőknél.

Igaz, itt nem kizárólag a fokhagyma pozitív hatásai bizonyosodtak be, hanem összességében a többi hagymaféle, így például a póréhagyma, a vöröshagyma, a lilahagyma, illetve a gyöngyhagyma esetében is az derült ki, hogy ezek segíthetik az ízületek egészségének megőrzését.

Ráadásul a tanulmány szerint a fokhagymában található egyik összetevő alkalmazható arra, hogy a már kialakult csípőízületi gyulladást némileg enyhítsék. A kutatásban több mint ezer női ikerpár vett részt.

Erős antibiotikus hatása lehet

A fokhagymában található egyik összetevő, nevezetesen a diallil-diszulfid a Journal of Antimicrobial Chemotherapy nevű lapban megjelent tanulmány szerint közel százszor hatékonyabb volt mint két, a Campylobacterek ellen használatos elterjedt antibiotikum. A Campylobacter baktériumok a bélfertőzések egyik legelterjedtebb okozói.

hirdetés

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Xiaonan Lu megjegyezte, hogy rendkívül érdekesnek találta a kutatás eredményeit, ugyanis abból az derült ki, hogy ez az összetevő csökkentheti a környezetünkben és az élelmiszerünkben a betegséget okozó baktérium jelenlétét.

Védi a szív egészségét

A fokhagymában található diallil-triszulfid segíthet a szív egészségének megőrzésében a szívinfarktust követően – derült ki az Emory Egyetem egy korábbi kutatásából. Emellett a szóban forgó összetevő a kutatók szerint a szívelégtelenség kezelésében is hasznos lehet. Egy másik kutatás szerint a fokhagyma illóolaja segíthet a cukorbetegek esetében a kardiomiopátia megelőzésében. Mindkét kutatást egereken végezték, így egyelőre további vizsgálatokra lehet szükség annak megállapítására, hogy az emberek esetében is van-e ilyen pozitív hatása a fokhagyma illóolajának és a benne található összetevőnek.

A magas koleszterinszintre és vérnyomásra is hatással lehet

Az Ankarai Egyetem kutatói a fokhagyma egy összetevőjének hatását figyelték a magas vérkoleszterin-szinttel küzdő betegek vérlipid-profiljára. A Journal of Nutritional Biochemistry nevű lapban megjelent tanulmány szerint azok esetében, akik a kutatás négy hónapja alatt a fokhagymából készült ételkiegészítőt fogyasztották, javult a vérlipid profil, valamint a vérnyomásértékeik is közelítettek a normál értékekhez.

Más, hasonló kutatások során is megfigyelték már korábban, hogy a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet csökkentheti a fokhagyma összetevőjének fogyasztása, ugyanakkor a kutatók hangsúlyozták, hogy egyelőre kis mintával dolgozó kutatásokról volt szó.

Alkohol okozta májkárosodás

A kínai Santungi Egyetem kutatói a diallil-triszulfid hatásait vizsgálták az etanol okozta oxidatív stresszre, és az figyelték meg, hogy a fokhagymában találtahó ezen összetevő némi segítséget nyújthat az ethanol okozta májkárosodás ellen is. A tanulmány a Biochimica et Biophysica Acta nevű lapban jelent meg.

A fokhagyma és a nátha

Többen próbálják fokhagymával enyhíteni a nátha tüneteit, és állítólag valóban többen javulást tapasztalnak az állapotukban, miután elfogyasztottak néhány adag hagymát.

hirdetés

Egy indianai kutatóközpont az American Family Physician nevű lapban megjelent tanulmánya szerint azonban miközben a fokhagyma „megelőző célzatú” használata csökkentheti a felnőttek esetében a nátha, megfázás kialakulásának gyakoriságát, a tünetek megjelenését követően nem tapasztalható számottevő javulás a hatására. Vagyis, a téli időszakban a fokhagyma rendszeres fogyasztása tulajdonképpen védhet némileg a megfázás ellen, de ha csak akkor kezdjük enni, ha már betegek vagyunk, sokkal kevésbé várhatunk pozitív változást.

Más kutatások szerint elsősorban a nyers fokhagymának van pozitív hatása a nátha megelőzésében, de valamennyi haszna annak is van, ha főzve esszük a hagymaféléket.

Diós Anita

2017. december